Tekst objavljen: 09.09.2014 14:52        


Iako je najavljivano da će u ponedeljak biti objavljeni detalji plana o smanjenju plata i penzija u javnom sektoru, to se juče nije dogodilo.

Plate i penzije do osam odsto manje

Umesto toga, kako kažu sagovornici lista Danas, plan će javnosti biti predstavljen tek krajem ove ili čak početkom sledeće nedelje. Njime će biti predviđeno smanjenje plata i penzija najviše do osam odsto, uprkos činjenici da ekonomski stručnjaci smatraju da to nije dovoljno za stabilizaciju budžeta.

"Razmatra se nekoliko verzija plana, ali je skoro sigurno da plate i penzije neće biti smanjene za 10 odsto, a još manje za 15 odsto, koliko su neki tražili. Pad primanja će maksimalno biti osam procenata. Najniže plate i penzije sigurno neće biti dirane, a trenutno se vode razgovori o tome kako će se u ostalim slučajevima sprovesti smanjenje, odnosno da li će redukcija plata i penzija biti urađena linearno ili progresivno i uz kakav iznos progresije", kaže za Danas Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Prema saznanjima lista "Politika", jedan od predloga je da lična primanja ne budu smanjena za dvocifren procenat. Takođe, poznato je i da građani s najnižim primanjima neće platiti cenu stabilizacije finansija. Sve to nije dovoljno, smatraju predstavnici MMF-a. Naime, njih je najviše interesovala ukupna suma koju će vlada uštedeti.  A to što je sastanku s MMF-om prisustvovao i premijer s ministrima u tolikom broju samo govori o ozbiljnosti situacije u kojoj su naše javne finansije.

Linearno smanjenje bi značilo da bi primanja svima bila smanjena za isti procenat, dok progresivno znači da bi sa rastom plate i penzije i procenat smanjenja takođe rastao i obratno.

Prema Atanackovićevim rečima, osam odsto teško da će biti dovoljno, ali budžet je balans prihoda i rashoda, što znači da ako prihodi nisu dovoljni, onda se smanjuju rashodi. Atanacković, međutim, smatra da Vlada ima još prostora za smanjenje rashoda na drugim stavkama, a ne na primanjima najstarijih i zaposlenih u javnom sektoru, dok na strani prihoda podseća na nedovoljnu stopu naplate poreza koja bi mogla da se poboljša i tako popuni budžet.

Upitan za eventualno povećanje poreza na dodatu vrednost naredne godine, što je Vujović nedavno ostavio kao otvorenu mogućnost, ako smanjenje zarada ne da dovoljne rezultate, Atanacković kaže da bi to bilo katastrofalno za privredu, ali da je tačno da je Međunarodni monetarni fond savetovao Srbiji da svoju stopu PDV-a uskladi s nivoima PDV-au zemljama okruženja, kao što su Hrvatska i Mađarska, odnosno da je poveća na 25 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić lično ne veruje da će doći do povećanja PDV-a i smatra da bi pre toga država trebalo da naplati sav porez koji do sada nije uspela i da suzbije sivu ekonomiju, pri čemu nedavnu proveru poslovanja koju su Poreska uprava i policija sprovele na beogradskim splavovima smatra "medijskom akcijom“.

"Ovde je postalo normalno da se javno mnjenje priprema za ono što će uslediti. Ovo je dobar PR. Prvo se stvara tenzija, pa se onda govori o tome koliko država brine o narodu. Smanjenje plata i penzija će biti katastrofalna mera, jer je javni sektor već sada u velikom problemu sa zaradama. Malo se govori o tome da su plate u, na primer, preduzeću „Beograd put“ smanjenje za 30 odsto i da se najavljuje otkaz za 100 radnika. Sve ove mere su porazne za standard građana. Umesto toga, država bi trebalo da naplati četiri-pet milijardi neizmirenog poreza i da se obračuna sa sivom ekonomijom. Ovako je najlakše smanjiti plate i penzije za 10 odsto. To bih i ja znala da uradim da sam u Vladi", kaže Savićeva.

1 komentar

  1. User image
    GP 09.09.2014 15:56

    Ako se ne smanjuju plate i penzije do 25 000 dinara onda ce onaj koji ima 26 000 dinara, kada mu smanje i 3% imati manje od ovih zasticenih. Gde je tu logika?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzije manje plate smanjenje penzija manje penzije plate smanjenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana