Tekst objavljen: 11.01.2017 13:16        


BEOGRAD, 11. januara ( Tanjug) - Generalni direktor Poljoprivredne korporacije Beograda (PKB) Dragiša Petrović ocenio je da će ostvareni rezultati poslovanja te korporacije u 2016. biti "blago pozitivni" iako je PKB u prošloj godini imao potpuno odsustvo punog iznosa premije za mleko. 

PKB korporacija očekuje pozitivne rezultate

"Očekujemo nešto veće prihode u 2016, a i na strani rashoda uspeli smo da uštedimo na više pozicija, tako da očekujemo značajno bolji rezultat od rezultata ostvarenog 2015", kazao je on za kompanijski list Poljoindustrija.

Prema rečima Petrovića, PKB je u 2016. u ratarskoj proizvodnji uprkos mnogobrojnim problemima sa kojima se suočavao posebno u delu pouzdanosti mehanizacije, uspeo da ostvari čak nešto veću proizvodnju od plana.

Kako tvrdi, proizvodnja mleka je bila manja od plana, jer zbog odstustva premije za mleko nije bilo ekonomskih razloga za značajno forsiranje te proizvodnje koja sa sobom uvek vuče i znatne troškove.

Petrović je naveo da PKB Korporacija od 2014. na godišnjem nivou, nakon donošenja spornog Pravilnika koji ograničava količinu mleka koji se premira, ostvaruje oko 1,4 dinara po litri, dok ostali proizvođači mleka ostvaruju premiju od sedam dinara po litri, što je na godišnjem nivou gubitak od 300 miliona dinara za to preduzeće iz Padinske Skele.

"Mi smo od Ministarstva poljoprivrede u više navrata tražili da nam omogući samo jednak tretman, kakav imaju i svi drugi proizvođači, ni manje ni više", kazao je Petrović navodeći da PKB godišnje proizvede 10 do 12 procenata ukupno proizvedenog mleka u Srbiji, odnosno oko 30 odsto mleka ekstra i prve klase koja se industrijski preradi u Srbiji.

"Neravnopravan položaj u odnosu na druge proizvođače mleka je sasvim sigurno ostavio značajne posledice po rezultat i tekuće poslovanje i pored svih mera koje smo preduzeli. Dalje narušavanje položjaja PKB u odnosu na druge proizvođače u smislu dodatne diskriminacije, a bez obezbeđenog alternativnog načina finansiranja, može ostaviti zaista teške posledice. Nadamo se i uvereni smo da do takvog scenarija ipak neće doći", kazao je dirtektor PKB Korporacije.

Prema njegovim rečima, uprkos finansijskim teškoćama PKB konstantno radi na osavremenjavanju tehnoloških procesa, precizirajući da prilika za investiranje ima jako puno, od obnove mehanizacije, primena novih tehnologija u ratarstvu, proizvodnja povrća, unapređenja tehnologije uzgoja goveda, izgradnje novih sistema za zalivanje, kao i preradnih kapaciteta.

"Izgradnja postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije na biogas, je posebno interesantno za PKB, zbog veoma povoljne cene električne energije iz ovog izvora, ostvarivanja dodatnog prihoda koji bi služio i kao "amortizer" kod značajnih promena cena sirovog mleka, te rešavanja pitanja otpada, za koji će, siguran sam regulativa biti sve strožija. No sve je to naravno usko povezano sa resavanjem statusnog pitanja", naveo je on.

On je ocenio i da se na tekuće poslovanje preduzeća , posebno u sferi finansiranja, značajno reflektuje i proces rešavanja statusnog pitanja PKB-a koji je u toku, odnosno proces privatizacije koji traje više od dve godine.

"Postupak prenosa kapitala sa Grada Beograda na Republiku Srbiju je završen i Republika Srbija je postala vlasnik stotinu odsto akcijskog kapitala PKB Korporacije. U saradnji sa Ministarstvom privrede doneti su i određeni zaključci o daljim koracima vezanim za rešavanje statusnog pitanja i omogućavanja nastavka normalnog poslovanja PKB Korporacije do konačnog rešenja statusnog pitanja i njihovo sprovođenje je u toku", istakao je.

Prema Petrovićevim rečima, prenos kapitala na Republiku omogućava nešto šire mogucghnosti za rešenje statusnog pitanja PKB-a, kakvo je na primer i strateško partnerstvo, podsećajući da je prethodni model privatizacije podrazumevao rešavanje u "paketu" i statusa zavisnih preduzeća, što je za očekivati i u narednim koracima, imajući u vidu njihovu organsku povezanost sa PKB-om.

Petrović je naveo i da je PKB nakon izlaska iz zaštite od izvršenja, od 29. maja 2016. platio po izvrsnim rešenjima oko tri miliona evra za obaveze koje su nastale pre više godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana