Tekst objavljen: 08.12.2015 12:41        


Na adrese preduzetnika još nisu stigla poreska rešenja za ovu godinu, u Poreskoj upravi kažu da se do donošenja rešenja za 2015. plaćaju akontacije na osnovu rešenja za 2014. godinu

Paušalci ovo su tri stvari koje morate da znate

Kraj svake poslovne godine je i period kada se svode završni računi, predaju nove poreske prijave, proveravaju novi propisi…

Za oko 250.000 paušalaca u Srbiji kraj 2015. otvara tri najvažnija pitanja–da li su obavezni da ponovo predaju zahtev za paušalno plaćanje poreza i u 2016, da li su obavezni da i u narednoj godini nastave da plaćaju akontaciju po rešenjima iz 2014.

S obzirom na to da konačna poreska rešenja za 2015. još uvek nisu stigla, kao i da li je limit za paušalno oporezivanje i dalje šest miliona dinara u kalendarskoj godini godini, a limit za ulazak u sistem PDV-a osam miliona dinara u toku poslednjih 365 dana.

Naime, godina 2015. je na izmaku, a na adrese preduzetnika još nisu stigla poreska rešenja za ovu godinu. S obzirom na to da se paušalci maltene prvi put nalaze u ovakvoj situaciji, pitali smo Poresku upravu kako oni treba da se ponašaju i šta treba da rade. Na tri konkretna pitanja dobili smo i tri konkretna odgovora.

1. Da li su preduzetnici, koji su u 2015. bili paušalno oporezovani, a nisu imali nikakvih promena zbog kojih bi u narednoj godini morali da promene taj status bili u obavezi da do 30. novembra dostave zahtev za paušalno oporezivanje za 2016. godinu? Jedni tvrde da nije obavezno, drugi da može, a ne mora.

– Preduzetnik kome je utvrđeno pravo na paušalno oporezivanje, ovaj način oporezivanja koristi dok se ne utvrdi da su prestali razlozi za paušalno oporezivanje, odnosno da izmenjeni uslovi isključuju pravo na paušalno oporezivanje.

Ovo pravo može se priznati preduzetniku čiji je promet u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez, manji od 6.000.000 dinara. To znači da ukoliko nisu prestali razlozi za paušalno oporezivanje, poreski obveznici nisu u obavezi da podnesu zahtev.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2. Limit za paušalno oporezivanje za preduzetnike je šest miliona dinara, a za ulazak u sistem PDV-a osam miliona dinara. Recite nam da li se za promet od šest miliona dinara gleda kalendarska godina od 01.januara do 31. decembra bez obzira na to kada je osnovana radnja, a za PDV promet u prethodnih 365 dana unazad, od trenutka osnivanja?

–Pravo na paušalno oporezivanje može se priznati preduzetniku čiji je promet u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez, manji od 6.000.000 dinara imisli se na kalendarsku godinu. Limit za ulazak u sistem poreza na dodatu vrednost (PDV) iznosi osam miliona dinara, i posmatra se promet u prethodnih 12 meseci od otpočinjanja delatnosti.

3. Šta se dešava s poreskim rešenjima za 2015. godinu, koja još uvek nisu stigla? Prema zakonu, do donošenja novih rešenja plaća se akontacija prema poslednjem rešenju (u ovom slučaju za 2014.). Da li to znači da će, ukoliko poreska rešenja za preduzetnike za 2015. ne stignu do kraja ove godine, oniu 2016. nastaviti da plaćaju po poslednjem rešenju iz 2014?

–Do donošenja rešenja za 2015. godinu, poreski obveznici su dužni da plaćaju akontacije na osnovu rešenja Poreske uprave za 2014. godinu.

2 komentara

  1. User image
    KNJIGOVODJA 16.12.2015 21:51

    U normalnoj zemlji direktor Poreske uprave bi odmah bio smenjen zbog toga.

  2. User image
    Miša Mićić 17.12.2015 16:51

    {ta je sa onim ko je Pau[alac od 2015 godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
paušalno plaćanje poreza preduzetnici Fiskalni savet paušalno plaćanje poreza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana