Tekst objavljen: 24.06.2016 11:20        


Građani naše zemlje sve manje koriste plastični novac za plaćanja jer nije isplativo. Većina banaka zarađuje od 24 do 28 odsto, tri puta više nego na keš kreditima

Paprene kartice za izbegavanje

Građani Srbije sve manje koriste kreditne kartice, jer su kamate i dalje na ovo zaduženje veoma visoke u odnosu na gotovinske kredite. Tako je cena za korišćenje plastičnog novca od 18 do 32 odsto na godišnjem nivou, a većina banaka ga nudi od 24 do 28 odsto. To je čak tri puta skuplje u odnosu na gotovinski kredit.

Iako su banke prema podacima Kreditnog biroa odobrile limit za 1, 17 miliona kreditnih kartica u iznosu od 84,9 milijardi dinara, koristi se dva i po puta manje ili samo 33,7 milijardi dinara.

Kreditne kartice nisu omiljeno sredstvo plaćanja, iako se sa njima može kupovati i na rate i to do godinu dana bez kamate. Za to su čekovi i dalje neprevaziđeni. Osim visokih kamata, jedan od razloga je što malo građana može i da dobije kreditne kartice, zbog niskih zarada, a penzioneri, jer imaju previše godina. Kod većine banaka, najstariji mogu da se zaduže samo do 75. godine.

Iako se u Evropskoj uniji za sva plaćanja koriste samo kartice, a keš se vrlo retko nosi u džepu, kod nas je obrnuto, jer i oni koji žele da obave kupovinu plastičnim novcem ne mogu u svim trgovinama. Male radnje retko primaju kartice, jer im je veliki trošak za transakcije. Banke naplaćuju provizije i prodavcima robe i za usluge. Pored toga što za korišćenje pos terminala banka uslovljava minimalni mesečni promet na računu, najčešća provizija koju banka uzima od prodavaca ide i do pet odsto na svaku transakciju uz mogućnost zadržavanja novca prodavca do jedne radne nedelje.

Takođe, ima firmi koje uopšte ne žele da primaju kartice. Kupovina hleba i kifli u pekarama, novina, žvaka na trafikama, dopuna Bus plus kartice, sve se plaća gotovinom. Plaćanje participacija u domovima zdravlja moguće je obaviti samo kešom.

U Srbiji 921.820 građana koristi 1,17 miliona kreditnih kartica. Od toga 81.302 kartice su u kašnjenju odnosno vlasnici ne izmiruju na vreme svoje obaveze. U procentima to je 17,8 odsto i to je najveća docnja u odnosu na sva druga zaduženja kao što su krediti, dozvoljeni minus, lizing usluge...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Paxkicker 25.06.2016 0:09

    Кредитне картице су зло! Говорим из личног искуства, пробао сам, исфорсирао се да платим то што сам купио и угасио картицу. За то вам треба висока и стабилна плата. Кредитна картица је, као што и име каже, вид кредита, увек на располагању, а квака је у томе што је камата, у односу на остале врсте кредита, знатно виша. А ту су и трошкови одржавања рачуна...дакле, ако немате плату од 2000 евра, што даље од кредитне картице да не западнете у дужничко ропство. Поздрав.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje plastikom banke kašnjenje kreditne kartce

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana