Tekst objavljen: 02.09.2016 15:04        


Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predstavnici 13 mešovitih privrednih komora potpisali su danas Sporazum o osnivanju Saveta mešovitih komora, čiji je cilj razvoj i jačanje saradnje. 

Osnivanje Saveta mešovitih privrednih komora

Konstitutivnom sastanku Saveta mešovitih komora u PKS prisustvovao je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Kako je rečeno nakon sastanka, rad Saveta biće usmeren na zbližavanje i povezivanje međunarodne poslovne zajednice, aktivne u Srbiji, sa komorom kao krovnom organizacijom privrede Srbije, jačanje bilateralne saradnje, povećanje aktivnosti na privlačenju stranih investicija i stvaranju lokalne mreže dobavljača, kao i internacionalizaciju srpskih kompanija.

Ministar Vulin rekao je da je Vlada pokazala da joj je prioritet ekonomija i zapošljavanje, ali da je važno i da se čuje šta je to što je privredi potrebno.

"Važno je da znamo šta možemo da pomognemo, na istom smo zadatku, imamo iste interese, a sve u cilju da Srbija bude ekonomski uspešnija, a ona jeste uspešnija nego što je bila ranije", rekao je Vulin novinarima.
On je naveo da je današnji sastanak veoma važan i značajan potez PKS koja je objedinila najveće privrednike koji zapošljavanju veliki broj ljudi.

Kako je istakao, predstavnici vlade takođe žele da budu raspolaganju i pomognu u rešavanju svakog problema.

"Razgovarali smo o konkretnim problemima, kada su u pitanju porodiljske nadoknade, to se inače reguliše Zakonom o finansijskoj podršci porodicama s decom, i mi smo već predvideli da će se nadoknade direktno isplaćivati porodiljama", rekao je Vulin.

Kako je naveo, na sastanku privrednicima je predstavljeno i to koje zakona resorno ministarstvo namerava da donese u narednom periodu, poput Zakona o zapošljavanju preko agencija, Zakona o vaučerima za sezonske radnike i svim zakonima koji treba da regulišu oblast privrede.

Jedna od primedbi poslodavaca je dužina trajanja radnih sporova u Srbiji, rekao je Vulin ističući da će se dati konkretni predlozi kako bi se to dovelo do razumnog roka.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da je cilj današnjeg potpisanog sporazuma da se usaglašavaju inicijative i predlaže vladi, ministarstvima, državnim institucijama sve ono što privreda misli , kao i sugestije šta je sve potrebno izmeniti dopuniti u zakonodavstvu, regulativama..

"Mnogo je svrsishodnije da sednemo svi zajedno i razmenjujemo inicijative", rekao je on ističući da je na današnjem sastanku bilo reči o problemima sa kojima se sreću članovi nemačko-srpske komore, austrijske komore, italijanske, slovenačke i drugih.

Kako je naveo, njihovi problemi nisu mnogo drugačiji od onih sa kojima se suočavaju naše članice.
Čadež je naveo da će se formirati radne grupe koje se sastaju na dvonedeljnom nivou, kako bi se razmatrali i analizirali problemi kompanija sa kojima se suočavaju.

Bilo je dosta reci o radnim sporovima, rekao je Čadež dodajući da je ideja da se formira inicijativa da se sporovi u radnom pravu rešavaju u okviru novoformiranog suda za radno pravo, kako bi taj proces bio efikasniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Privredna komora Srbije PKS Čadež

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana