Tekst objavljen: 16.01.2017 12:57        


Tokom januara, 130 gradova i opština u Srbiji zaposliće 889 novih radnika koji će isključivo biti angažovani na bržem sprovođenju Zakona o ozakonjenju objekata, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Opštinama 889 radnika za brže ozakonjenje objekata

To je, kako se navodi, oko 85 odsto od ukupno 1.046 pravnika, arhitekata i građevinskih inženjera koji će biti zaposleni na poslovima ozakonjenja, a prvi zadatak opština biće da, sa povećanim brojem zaposlenih, u najkraćem roku okončaju popis nelegalno izgrađenih objekata.

Novi radnici angažuju se isključivo uz saglasnost Komisije Vlade Srbije za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preporučilo je lokalnim samoupravama da prednost pri zapošljavaju imaju nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ministarstvo je za svaku opštinu odredilo kvotu koliko rešenja treba da donese na nedeljnom i mesečnom nivou i kontrolisaće njihove rezultate u pogledu broja popisanih objekata i donetih rešenja, navodi se u saopštenju.

Ozakonjenjem kuća i stanova objekata građani povećavaju vrednost svoje imovine i dobijaju mogućnost da ove nekretnine, ukoliko žele, prodaju.

Lokalne samouprave će bržim sprovođenjem ozakonjenja značajno povećati prihode, jer će samo od taksi za ozakonjenje zaraditi 8,4 milijardi dinara, što je šest i po puta više od troškova zarada dodatnih radnika, koje će plaćati iz svojih budžeta.

Takođe, lokalne samouprave po završetku procesa ozakonjenja mogu da računaju i na nekoliko stotina miliona dinara veće prihode od poreza na imovinu.

Zakon o ozakonjenju objekata usvojen je 20. novembra 2015. godine, a do sada je doneto oko 40.000 rešenja i popisano 509.932 objekta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Ministarstvo građevinarstva, saobra legalizacija objekata legalizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana