Tekst objavljen: 19.01.2017 8:28        


BEOGRAD, 19. januara (Tanjug) - Niske temperature i sneg neće ostaviti posledice na prinose žita u Srbiji posejanih u optimalnim agrotehničkim rokovima, ocenjeno je danas na sednica skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. 

Odbor:Bez posledica po prinose zbog niskih temperatura

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Željko Radošević kazao je da stručne službe tog ministarstva prate stanje useva i u skladu sa tim davaće preporuke poljoprivrednim proizvođačima, kako bi ostvarili dobar prinos.

On je naglasio da će pšenice biti dovoljno za domaće potrebe iako je ove sezone pod tom ratarskom kulturom posejano između 10 i 12 odsto manje površina jer, kako je naglasio, ima dovoljno zaliha.
Radošević nije precizirao koliko je površina pod pšenicom posejano u jesenjoj setvi, već je samo naveo da je sigurno pod tom kulturom oko 500.000 hektara.

Radošević je dodao i da je još rano govoriti o prinosu koji se može očekivati ove godine od pšenice.
Predstavnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada Novica Mladenov, kazao je da će pšenice ove godine biti dovoljno za domaće potrebe čak i da je posejana na mnogo manje površina.

On je naglasio da je veoma važno kakvog će kvaliteta rod pšenice biti, a da su površine pod kojima se ona gaji bitne zbog toga kako bi te kulture bilo za izvoz.

Prema njegovim rečima, malo pšenice je ove sezone posejano u optimalnim agrotehničkim rokovima, a to je od 1. do 25. oktobra, odnosno do 11. novembra koji se takođe smatra optimalnim rokom.

"Pšenica posejana u prvom optimalnom agrotehničkom roku, spremno je dočekala ovo vreme, jer je prošla kroz fiziološke procese potrebno da je pripreme za izmrzavanje, ali i pšenica posejana do 11. novembra je spremna, jer je uspela da prođe fazu kaljenja", kazao je Mladenov navodeći da je pšenica najotpornija na niske temperature dok je u fazi klijanja.

Mladenov je naveo, da je za preživljavanje pšenice veoma važno da ostane vitalan plod bokorenja, a za to je pored optimalnog roka setve bitna I dubina setve, a to sve ima uticaja i na kasniji prinos.

"Zbog ovakvih vremenskih uslova ne očekujem ozbiljna oštećenja koja će ugroziti proizvodnju pšenice i drugih strnih žita, osim ukoliko se u narednom periodu dođu visoke temperature, pa ponovo budu mrazevi", precizirao je on navodeći da je i snežni pokrivač trenutno dobra zaštita za ratarske kulture i da ih štiti od izmrzavanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana