Tekst objavljen: 31.10.2016 15:59        


Nafta je danas, prvog dana trgovanja u nedelji oslabila, jer je interno neslaganje među članicama Organizacije zemlja izvoznica nafte (OPEK) na sastanku u Beču podrilo napore vodećih proizvođača da postignu sporazum o smanjenju produkcije zarad podrške cenama. 

Nesloga u OPEK-u, nafta na silaznoj putanji

Cene naftnih fjučersa u Njujorku pale su danas 1,1 odsto, nakon klizanja naniže od 2,1 procenat krajem prošle nedelje, javlja agencija "Blumberg".

Sastanak članica OPEK-a u petak završen je bez dogovora o kvotama, prema rečioma delegata koji su učestvovali u diskusiji.

Takođe, zemlje nečlanice naftnog kartela su okončale pregovore s OPEK-om u subotu bez ikakvih obaveza u pogledu isporuka, rekao je brazilski ministar za naftu i gas Marsio Feliks. Brazil je prisustvovao sastanku kao posmatrač.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u decembru pala je danas za 53 centa na 48,17 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, a rano popodne je na berzi u Hong Kongu trgovana za 48,53 dolara. U petak je cena WTI nafte skiznula naniže za 1,02 dolara na 48,70 dolara. Ukupan obim trgovanja bio je oko 3,0 odsto iznad 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za decembraske isporuke, čije ugovaranje za taj mesec završava danas, izgubila je na ceni 42 centa (0,8 odsto), spustivši se na 49,29 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu, posle pada od 1,5 odsto u petak.

U odnosu na početak meseca, cena "brenta" je i dalje u plusu za 0,9 procenata. Cena "brenta" za januarske isporuke splasnula je za 17 centi, na 50,51 dolar po barelu.

Članice OPEK-a su se dogovorile na marginama međunarodne energetske konferencije u Alžiru krajem septembra o smanjenju proizvodnje na nivo između 32,5 miliona do 33 miliona barela dnevno, a detalje o tome koja će članica koliko srezati proizvodnju trebalo bi da finalizuju na samitu 30. novembra u Beču.

Vest o dogovoru u Alžiru podstakla je rast cena na najviši nivo u 15 meseci, iznad 50 dolara po barelu, ranije ovog meseca, da bi potom cene počele da se tope zbog sumnji u sposobnost naftnog kartela da sprovede u delo dato obećanje.

Dvodnevni pregovori u glavnom gradu Austrije tokom ovog vikenda, koji su trajali više od 18 sati, rezultirali su malo čvršćim obećanjem da će najveći svetski proizvođači nastaviti razgovore.

Izvestan napredak je postignut u petak, kada su se naftaši dogovorili o metodologiji koja će se koristiti za dodelu proizvodnih kvota članicama OPEK-a, rekao je jedan učesnik sastanka, koji je želeo da ostane anoniman, navodi "Blumberg".

Rusija je ponovila da je spremna da zamrzne proizvodnju a ne da je smanji, ali samo ako prethodno bude postignut sporazum unutar OPEK-a, prema rečima učesnika subotnjih razgovora.

Libijska proizvodnja sirove nafte je porasla na 640.000 barela dnevno, prema rečima jednog zvaničnika iz Nacionalne naftne korporacije, dok s druge strane, pad produkcije nafte u Kini ne pokazuje znake jenjavanja, pošto državni energetski divovi u zemlji obuzdavaju potrošnju zbog kraha cena, dodaje njujorška agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proizvodnja nafte opek-a drastičan pad cene nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana