Tekst objavljen: 24.02.2017 13:30        


PEKING, 24. februara (Tanjug) - Kineske vlasti su saopštile danas da nemaju nameru da koriste devalvaciju nacionalne valute za sticanje prednosti u trgovini, odgovarajući tako na tvrdnje američkog predsednika Donalda Trampa da je Kina "veliki šampion" u valutnim manipulacijama. 

Nećemo koristiti juan za sticanje prednosti u trgovini

Tramp je u četvrtak u intervjuu za Rojters rekao da se ne može uzdržati od svoje ocene da Kina manipuliše juanom, samo nekoliko sati pošto je američki ministar finansija obećao da će koristiti pristup koji je više metodološki u analiziranju politike deviznog kursa zvaničnog Pekinga, prenosi agencija Rojters.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je, međutim, izrazio nadu da će SAD biti u stanju da u "potpunosti i ispravno" sagledaju pitanje deviznog kursa.

"Kina nema nameru da preko namerne devalvacije renminbija (juana) stiče prednost u spoljnoj trgovini. Nema osnova za dalju devalvaciju renminbija", rekao je portparol na konferenciji za novinare u Pekingu.

"Ako Kini morate prilepiti etiketu ''veliki šampion'', onda mislim da je Kina veliki šampion. Ali mi smo veliki šampion u ekonomskom razvoju", dodao je Geng.

Tramp je, kako podseća Rojters, u više navrata optuživao Kinu da sopstvenu valutu drži na veštački niskom nivou prema dolaru kako bi kineski izvoz učinila jeftinijim, čime, kako je rekao, "krade" radna mesta u američkoj industriji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana