Tekst objavljen: 13.04.2017 10:46        


BEOGRAD, 13. aprila (Tanjug) - Dozvola za rad Takovo osiguranju oduzeta je u skladu sa Zakonom o osiguranju koji se primenjivao od 2004. do 2015. godine, jer menadžment i vlasnici tog društva nisu sproveli naložene mere za uspostavljanje regulatornih standarda u delu svog finansijskog izveštavanja, saopštila je Narodna banka Srbije. 

NBS:Takovo osiguranju dozvola oduzeta po zakonu

U reagovanju "povodom neistinitih i zlonamernih navoda pojednih medija u vezi sa oduzimanjem dozvole Takovo osiguranju", iz NBS ističu da su pomenutom društvu naložene mere nadzora radi uspostavljanja regulatornih standarda koje ono nije izvršilo, za šta je propisana imperativna norma oduzimanja dozvole.

"Dakle, sva odgovornost za ovakav ishod leži na menadžmentu i vlasnicima pomenutog društva", navodi NBS i dodaje da su se mere nadzora, koje su izrečene pre oduzimanja dozvole, odnosile na neispunjavanje regulatornih standarda prvenstveno u pogledu ekonomskih pokazatelja strukture investicija i kapitalne baze.

"Podaci navedeni u spornom tekstu, a koji se tiču poslovnog rezultata, kao i toka likvidacionog postupka, sa stanovišta regulatornih zahteva nisu relevantni. Naime, društvo za osiguranje može biti visoko profitabilno, a da pri tome ne ispunjava niti jedan kvantitativni kriterijum koji je definisao zakon. Razlog tome je što profitabilnost predstavlja interes vlasnika, a zakon definiše standarde koji su u interesu osiguranika", piše u saopštenju.

Dalje se dodaje fa "upravo takve standarde, Takovo osiguranje godinama pre odlaska u likvidaciju nije ispunjavalo, što će reći i mnogo pre formiranja Fondacije ''Dragica Nikolić'', tako da je bilo kakvo dovođenje u vezu navodnih donacija i dozvole za rad ništa drugo do zlonamerna insinuacija, čiji je cilj da naruši ugled, ne samo pomenute fondacije i NBS, već i drugih državnih institucija i regulatornog okvira".

NBS takođe navodi da nije tačno da je Takovo osiguranje bilo pred prodajom velikom stranom investitoru, kao što nije tačno da je bilo uspešna kompanija, jer se uspeh meri daleko većim brojem pokazatelja nego što je to finansijski rezultat za godinu dana.

"Sudski postupak koji je vođen okončan je potvrđivanjem ispravnosti naše odluke, odnosno vlasnici Takovo osiguranja spor su izgubili, jer nisu imali niti jedan argument u svoju korist, osim insinuacija i neistina koje su na krajnje neprimeren način plasirane u javnost", zaključuje se u saopštenju NBS.

Jedan beogradski medij je objavio tekst u kome tvrdi da je "Takovo osiguranje izgubilo licencu jer nije htelo da da 400.000 evra za Fondaciju ''Dragica Nikolić'', čiji je osnivač supruga predsednika Srbije".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana