Tekst objavljen: 12.01.2017 15:59        


Referentna kamatna stopa u Srbiji ostaje na nivou od 4,0 odsto, odlučio je danas Izvršni odbor Narodne banke Srbije. 

NBS: Referentna kamata ostaje 4,0 odsto

Oduka da se zadrži postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike doneta je imajući u vidu faktore inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike i činjenicu da je cilj za inflaciju od početka ove godine niži i da iznosi 3,0 odsto uz dozvoljena odstupanja u rasponu od plus/minus 1,5 procentnih poena, saopšteno je iz NBS.

U centralnoj banci očekuju da će inflacija ostati niska i stabilna i da će se od početka ove godine kretati u granicama cilja.

"Takvom kretanju inflacije doprineće oporavak domaće tražnje i svetske cene nafte, kao i postepen rast inflacije u međunarodnom okruženju, pre svega u zoni evra koja je naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner. S druge strane, relativno niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme će delovati dezinflatorno", navodi se u saopštenju.

Prema oceni NBS, neizvesnost koja je i dalje prisutna na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu upućuje na oprezno vođenje monetarne politike.
"Opreznost je pre svega potrebna zbog neizvesnosti oko kretanja cene nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu, kao i dinamike normalizacije monetarne politike FED-a i njenog uticaja na globalne tokove kapitala".

Rizike iz međunarodnog okruženja, kako se dodaje, ublažavaće ekspanzivna monetarna politika Evropske centralne banke.

Na sednici je, takođe, konstatovano da su uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i smanjenje spoljne neravnoteže, uz ekonomski rast koji je u najvećoj meri vođen investicijama i izvozom, doprineli boljim makroekonomskim izgledima naše privrede i povećanju njene otpornosti na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja.

Naredna sednica na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 14. februara 2017.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija narodna banka srbije referentna kam Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana