Tekst objavljen: 17.05.2016 15:25        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da danas referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,25 odsto, treći mesec zaredom. 

NBS: Referentna kamata 4,25 odsto treći mesec uzastopno

Uprkos niskim inflatornim pritiscima, kao i nastavku poboljšanja makroekonomskih pokazatelja, ocenjeno je da i dalje prisutna neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu u ovom momentu nalaže opreznost monetarne politike, saopštila je NBS.

Smanjenju uticaja pomenutih spoljnih rizika doprinose domaći faktori, pre svega smanjenje unutrašnje i spoljne neravnoteže, a delom i ekspanzivna monetarna politika Evropske centralne banke (ECB).

Međugodišnja inflacija, koja u aprilu iznosi 0,4 odsto, prema oceni NBS, od maja bi trebalo da počne postepen rast i da se početkom sledeće godine vrati se u granice cilja (4,0 odsto plus/minus 1,5 odsto).

Majski Izveštaj NBS o inflaciji će biti predstavljen javnosti u utorak, 24. maja, navodi se u saopštenju i dodaje da će tom prilikom, pored ostalog, detaljno biti obrazložene odluke monetarne politike i makroekonomska kretanja koja ih opredeljuju.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 9. juna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs referenta kamatna stopa Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana