Tekst objavljen: 26.11.2015 8:32        


Narodna banka Srbije saopštila je juče da Odluka o dostavljanju podataka o procenama vrednosti nepokretnosti koje su predmet hipoteke i kreditima obezbeđenim hipotekom, neće proizvesti dodatne troškove za postojeće korisnike hipotekarnih kredita. Odluka, kako se navodi u saospstenju NBS, obavezuje banke da dostavljaju podatke za novoodobrene kredite koji su obezbeđeni hipotekom.

NBS: Odluka neće povećati troškove za korisnike kredita

U pogledu kredita koji su ranije odobreni, Odluka ne propisuje obavezu vršenja reprocene vrednosti nepokretnosti, ni bankama ni korisnicima hipotekarnih kredita.

U saospstenju se podseća da je NBS 12. novembra donela pomenutu Odluku koja je stupila na snagu 21. novembra.

U skladu sa Odlukom, banke su obavezane da u mesečnoj dinamici, dostavljaju NBS podatke, na osnovu kojih će NBS formirati bazu podataka o procenama vrednosti nepokretnosti koje su predmet obezbeđenja kredita, čime će se dati podrška unapređenju procena vrednosti tih nepokretnosti.

Takođe, razvoj ove baze podataka obezbediće dodatni mehanizam za praćenje kreditnog rizika u bankarskom sistemu.

U saospstenju se ukazuje da banke već duži niz godina imaju obavezu da redovno prate tržišnu vrednost nepokretnosti koje su predmet obezbeđenja potraživanja banke, u skladu sa međunarodnom praksom, a u cilju adekvatnog i efikasnog upravljanja kreditnim rizikom kome je banka izložena u svom poslovanju.

Ova obaveza banke je regulisana Odlukom o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke, napominje NBS.

Tom odlukom propisano je da se adekvatnim sredstvom obezbeđenja potraživanja banke smatra hipoteka na nepokretnosti pod uslovom da, između ostalog, banka redovno prati vrednost nepokretnosti i njenu tržišnu vrednost utvrđuje najmanje jednom u tri godine, kao i češće, ako su osetnije promenjeni uslovi na tržištu ovih nepokretnosti ili je fizičko stanje te nepokretnosti promenjeno.

Uslov iz odluke ispunjava se i prilaganjem rešenja o porezu na imovinu za tekuću godinu, koje se smatra dokumentom koji sadrži procenu vrednosti određene nepokretnosti na koju je stavljena hipoteka.

To znači da ni primena ove odluke ne mora da proizvede dodatne troškove za postojeće korisnike hipotekarnih kredita, s obzirom da se uslov iz odluke ispunjava i prilaganjem rešenja o porezu na imovinu za tekuću godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije Hipotekarni krediti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana