Tekst objavljen: 13.10.2015 9:06        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju septembra iznosile 10,5 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 279 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga, i što je 98,9 miliona evra manje u odnosu na prošli mesec, saopštila je danas centralna banka.

NBS: Devizne rezerve u septembru 10,5 miliajdi evra

Veći devizni prilivi ostvareni su po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu, intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu, korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 102,8 miliona evra, a ostali prilivi iznosili su 78,1 milion evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 170,7 miliona evra, povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 71,3 miliona evra i otplate duga MMF-u u iznosu od 14,6 miliona evra na ime iskorišćenih sredstava u okviru stand-by aranžmana iz 2009. godine, dok su ostali odlivi iznosili 13 miliona evra neto.

Neto devizne rezerve na kraju septembra iznosile su 8,48 milijardi evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 366,8 miliona evra i bio je za 246,4 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 5,9 milijardi evra.

Dinar je u septembru nominalno aprecirao prema evru za 0,4 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 80 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, navedeno je u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs devizne rezerve devizne rezerve nbs međubankarsko devizno tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana