Tekst objavljen: 14.11.2016 15:57        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju oktobra iznosile 9,70 milijardi evra, što je za 155 miliona evra više nego u septembru, saopštila je danas Narodna banka Srbija (NBS). 

NBS: Devizne rezerve u oktobru 9,70 milijardi evra

Oktobarski iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 216 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, navodi se u saopštenju NBS, i dodaje da je povećanje rezervi ostvareno i pored toga što je u ovom mesecu izvršena prevremena i redovna otplata deviznih dugova u ukupnom iznosu od 191,2 miliona evra.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra iznosile su 8,07 milijardi evra i bile su veće za 127 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

Najveći devizni priliv u oktobru ostvaren je po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 135 miliona evra (od jula je NBS po osnovu intervencija uvećala devizne rezerve za 640 miliona evra).

Veći prilivi u oktobru ostvareni su i po osnovu prodaje državnih deviznih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 71,3 miliona evra, donacija i povećanja devizne obavezne rezerve banaka u ukupnom iznosu od 21,1 milion evra, ali i po osnovu uspešnog upravljanja deviznim rezervama i po ostalim osnovima u iznosu od 131,6 miliona evra.

Navedeni prilivi su bili više nego dovoljni da pokriju realizovane odlive iz deviznih rezervi po osnovu dospele i prevremene otplate kredita, na ime servisiranja stare devizne štednje i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 204,1 milion evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 336,4 miliona evra i bio je za 30,2 miliona veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih deset meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,13 milijardi evra.
U oktobru je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,1 odsto, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 135 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs m1 novčana masa devizne rezerve nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana