Tekst objavljen: 20.01.2017 12:19        


PEKING, 20. januara (Tanjug) - Kineska ekonomija je prošle godine porasla najsporijim tempo za više od četvrt veka, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Najsporiji rast kineske privrede za više od četvrt veka

Bruto domaći proizvod (BDP) Kine je porastao za 6,7 odsto u 2016. godini, što je slabije u odnosu na rast od 6,9 odsto iz 2015. godine i najlošiji podatak od 1990. godine, prenosi agencija Frans pres, podsećajući da je vlada u Pekingu ciljala rast od između 6,5 i 7,0 odsto.

U periodu oktobar-decembar prošle godine, kineska ekonomija je međutim porasla za 6,9 odsto, što je prvi kvartal poboljšanja privrednog rasta od poslednjeg tromesečja 2014. godine.

Kineski nacionalni biro za statistiku je takve podatke nazvao "dobrim početkom" za dostizanje ciljane prosečne godišnje stope rasta od 6,5 odsto zaključno sa 2020. godinom.

"Rast kineske ekonomije je bio u odgovarajućem rasponu sa poboljšanim kvalitetom i efikasnošću. Ipak, trebalo bi da budemo svesni toga da su domaći i spoljni uslovi još uvek komplikovani i ozbiljni", izjavio je direktor biroa Ning Đidže.

Kako je dodao, kineski sektor uglja i čelika je još uvek suočen sa viškom proizvodnje, ali bi strukturalne reforme morale da ostanu u fokusu kineskih vlasti u ovoj godini.

Zvanični Peking je, takođe, suočen sa neizvesnim perspektivama zbog ulaska Donalda Trampa u Belu kuću. Naime, Tramp je u više navrata optužio Peking za nezakonite trgovinske prakse, preteći uvođenjem visokih carina na kinesku robu, a takođe je optužio Kinu za valutnu manipulaciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana