Tekst objavljen: 09.01.2017 16:44        


Cene nafte su danas pale, jer je ubrzanje aktivnosti na bušenju nafte u SAD neutralisalo napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da sreže proizvodnju, javlja njujorška agencija "Blumberg". Cene naftnih fjučersa su pale za čak 1,7 odsto, nakon što su u prethodna tri trgovačka dana porasle za 3,2 odsto.

Nafta pada,napore OPEK-a poništava jača aktivnost u SAD

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u februaru pojeftinila je za 89 centi na 53,10 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku. Cena ove nafte je u petak porasla na zatvaranju za 23 centa na 53,99 dolara.

Severnomorska nafta "brent" za februarske isporuke pojeftinila je za čak 1,01 dolar, na 56,09 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu, navodi "Blumberg".

"Proizvođači nafte iz Persijskog zaliva, kao što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Oman i Kuvajt, počeli su da smanjuju proizvodnju kao što su obećali", izjavio je kuvajtski delegat u OPEK-u, Naval al-Fezaja.

To, međutim, nije dovoljno kako bi cene nafte "živnule", pošto su podaci kompanije "Bejker Hjuz" pokazali da je u SAD povećan broj bušotina desetu nedelju zaredom, ocenjuje njujorška agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte pada cena nafte zalihe nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana