Tekst objavljen: 16.01.2017 15:59        


Nafta se danas trguje blizu nivoa od 52 dolara za barel, pošto je ministar energetike Saudijske Arabije izjavio da je mala verovatnoća da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) produžiti program smanjenja isporuka posle juna. 

Nafta opet posustaje

I pored toga, OPEK će razmotriti situaciju kada se ponovo sastane u maju i "ako svi igrači pokažu spremnost za produženje (sporazuma), ako bude potrebno", kazao je Al-Falih novinarima u Abu Dabiju.

Cena naftnih fjučersa u Njujorku se neznatno promenila danas, nakon što je prošle nedelje oslabila 3,0 odsto.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u februaru trgovala se pre podne za 52,32 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku, što je za pet centi niže nego u petak. Ukupan volumen trgovanja bio je oko 39 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za martovske isporuke, takođe, je oslabila za pet centi na 55,40 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu.

"Brent" je u petak pao za 56 centi (1,0 posto), na 55,45 dolara za barel, a prošle nedelje je skliznuo naniže za čak 2,9 procenata, što je najveći pad od novembra.

Broj aktivnih naftnih platformi u SAD-u pao je prvi put u 11 nedelja, prema podacima istraživačke firme "Bejker Hjuz", i to za sedam bušotina na 522.

Hladno vreme u Sibiru uticalo je na smanjenje ukupne ruske proizvodnje sirove nafte za oko 5.000 do 10.000 barela dnevno ovog meseca, izjavio je zamenik ruskog ministra energetike Kiril Molodsov novinarima, prenosi "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana