Tekst objavljen: 04.04.2017 8:59        


Cene nafte su se zadržale iznad 50 dolara za barel, jer je optimizam proizašao iz napora Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da smanji proizvodnju prevladao pesimizam prouzrokovan skokom zaliha u SAD, izveštava njujorška agencija "Blumberg". Cena naftnih fjučersa se danas malo promenila nakon prošlonedeljnog rasta odsto 5,5 odsto, što je, kako navodi "Blumberg", bio najveći nedeljni rast od decembra.

Nafta iznad 50 USD, prevagnuo optimizam nad pesimizmom

Cena naftnih fjučersa se malo promenila nakon prošlonedeljnog rasta odsto 5,5 odsto, što je, kako navodi "Blumberg", bio najveći nedeljni rast od decembra.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju trgovana je za 50,59 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, što je pad od jednog centa. Cena WTI je prošle nedelje porasla za 2,63 dolara na 50,60 dolara.

Severnomorska sirova nafta "brent" za dostavu u junu pojeftinila je za pet centi na 53,48 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu.

Iako je generalni sekretar OPEK-a Muhamed Barkindo u nedelju izjavio da "i dalje gaji oprezni optimizam da se tržište već vraća u ravnotežu i da su zalihe počele da padaju", podaci sa kraja prošle nedelje su pokazali da je broj naftnih bušotina u SAD porastao na najveći nivo od septembra 2015. godine.

Njegovi komentari su, kako ocenjuje njujorška agencija, pojačali poverenje u napore OPEK-a za smanjenje globalne ponude.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američka nafta zalihe nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana