Tekst objavljen: 20.10.2016 12:56        


Rok za završetak legalizacije po novom zakonu ne postoji, ali opštine moraju da popišu nelegalne objekte do 27. novembra ove godine.

Na legalizaciju čeka 770000 objekata, ozakonjeno tek 3%

Za godinu dana, koliko je prošlo od donošenja Zakona o ozakonjenju objekata, legalizovano je samo 2,8 odsto objekata od 770.934, koliko je do sada ukupno podneto zahteva za legalizaciju po svim starim zakonima.

Ako uzmemo u obzir procenu da imamo oko 1,5 miliona nelegalnih građevina, broj onih koje su ozakonjene je tek 1,5 odsto.

U Ministarstvu građevinarstva ističu da su, zaključno sa 15. septembrom ove godine, doneta 21.964 rešenja o legalizaciji.

Više rešeno nego za četiri godine


Prema podacima Sekretarijata za poslove legalizacije objekata u Beogradu, od 260.000 predatih zahteva za legalizaciju, rešenja su izdata za 2.528 objekata (0,97 odsto) koji su na taj način postali legalni. Kako su za "Blic" objasnili u ovoj ustanovi, to i nije tako mali broj jer je za prethodne četiri godine rešenje o legalizaciji dobilo samo oko 3.000 stanova i kuća. "Broj službenika koji rade sa građanima je mali, a imamo ogroman broj predmeta”, navode u Sekretarijatu.


- Ovaj broj je sigurno i veći, jer svakog dana dolaze novi podaci o izdatim rešenjima o ozakonjenju. Iako je obim posla građevinskih inspektora i ostalih nadležnih povećan, to je jedini način da se konačno reši problem nelegalnih objekata - kažu za "Blic” u Ministarstvu građevinarstva.

Oni navode da će svi objekti koji su do sada popisani biti obuhvaćeni postupkom ozakonjenja. Kako naglašavaju, rok za završetak legalizacije ne postoji, ali postoji određen datum do kada je neophodno utvrditi tačan broj nelegalno podignutih građevina.

- Rok za završetak popisa je 27. novembar 2016. godine. Ne planira se produžetak roka, ali da bi se dodatno olakšao posao opštinama, biće omogućeno da se prilikom popisa nelegalnih objekata koristi satelitski snimak - rekli su u Ministarstvu.

Građani ne moraju da podnose zahtev za legalizaciju ukoliko su im objekti izgrađeni pre jula ove godine, kada je načinjen satelitski snimak, već će dobiti obaveštenje posle popisa. Posle toga moraće da plate takse za legalizaciju i tako uđu u proceduru.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže za "Blic" da legalizovanje objekata u Srbiji nije moguće rešiti na pravedan način.

- To je proces koji traje decenijama i nije problem samo sadašnje vlasti. Donošeno je već pet zakona o legalizaciji, i uvek su bili aktuelni uoči izbora. Posle se sve zaboravi - smatra Savić.

On ističe da se opraštanjem nelegalne gradnje šalje loša poruka.

- Dok su neki građani čekali mesecima na dozvole za početak gradnje i sve uredno plaćali, drugi su gradili na divlje. Sada im je sve aminovano - navodi Savić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dozvola za gradnju legalizacija objekata Ministarstvo građevinarstva, saobra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana