Tekst objavljen: 19.01.2017 8:29        


MOSKVA, 19. januara (Tanjug) - Ruski ustavni sud je saopštio danas da presuda Evropskog suda za ljudska prava prema kojoj Moskva treba da plati više od 1,8 milijardi evra odštete bivšim akcionarima Jukosa, ne može da bude sprovedena. 

Moskva: Bez isplate odštete akcionarima Jukosa

"Ustavni sud je presudio da je nemoguća implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Jukos-Rusija prema Ustavu Ruske Federacije", navodi se u saopštenju suda, a prenosi ruska agencija Ta s.

Odluka Evropskog suda o isplati kompenzacije veće od 1,886 milijardi evra krši Ustav Rusije, dodaje se u saopštenju.

Najnovija odluka je, kako ocenjuje agencija AP, novi udarac za investitore u dugotrajnom, politički obojenom sporu oko kompanije koja je nekada bila jedan od najvećih ruskih proizvođača nafte.

Kompanija Jukos, koju je 1990-ih godina, posle raspada ŠSR-a, osnovao oligarh Mihail Hodorovski, našla se na udaru države zbog više milijardi dolara neplaćenog poreskog duga.

Hodorovski je 2005. godine uhapšen zbog utaje poreza, nakon čega je kompanija nacionalizovana, a najveći deo njene imovine pripao Rosnjeftu. Akcionari Jukosa su pokrenuli tužbe protiv ruske države pred različitim međunarodnim sudovima, tvrdeći da je postupanje Moskve prema toj naftnoj kompaniji bilo nezakonito i tražeći obeštećenje u visini više desetina milijardi dolara.

U 2015. godini, Rusija je usvojila zakon prema kom je njen ustav iznad presuda Evropskog suda za ljudska prava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana