Tekst objavljen: 28.03.2020 9:00        


NBS je prihvatila predlog Fonda PIO da se, u skladu sa okolnostima, omogući zastoj u otplati kredita penzionerima koja se inače obavlja po osnovu administrativne zabrane

Moratorijum i na kredite penzionera

Odlukom Narodne banke Srbije Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje neće obustavljati administrativne zabrane od penzija po osnovu rata za bankarske kredite i to počev od isplate penzija za mart 2020. godine, potvrdili su juče iz penzijskog fonda.

Zastoj u otplati obaveza (moratorijum) odnosi se na kredite kod banaka i nastupa najkasnije 31. marta 2020. godine, s tim što moratorijum ne može biti kraći od 90 dana i trajaće sve dok vanredno stanje koje je uvedeno zbog pandemije bude na snazi.

Ovom odlukom Narodna banka Srbije je prihvatila predlog Fonda PIO da se, u skladu sa okolnostima, omogući primena moratorijuma dužnicima banke koji su penzioneri i za koje se otplata rata kredita vrši obustavom po osnovu administrativne zabrane.

Ukoliko dužnik penzioner odbije moratorijum, odnosno želi da u toku trajanja vanrednog stanja nastavi sa redovnom otplatom kredita – to može učiniti uplatom rate banci, ističu u PIO.

Fond PIO neće sprovoditi obustave na penzijama korisnika po izvršiteljskim zaključcima, počev od isplate penzija za mart 2020. godine, što je u skladu sa Uputstvom za rad izvršitelja u vreme vanrednog stanja koje je donela Komora javnih izvršitelja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U skladu sa Uputstvom, upredmetima u kojima je započeto sprovođenje izvršenja na penziji izvršnog dužnika, neće se vršiti obustava dela penzije po zaključcima i rešenjima koja su javni izvršitelji doneli u prethodnom periodu.

Sa obustavom će se nastaviti po ukidanju vanrednog stanja u Republici Srbiji. Najmanje kredite uzimaju upravo penzieori staorsti izmežu 70 i 80 godina, a ubedljivo se najviše zadužuju uzimajući keš oniko između '0 i 70 godina starosti.

Penzijski fond neće sprovoditi obustave na penzijama korisnika po izvršiteljskim zaključcima, takođe počev od isplate penzija za mart 2020. godine. To je kako potvršuju u skladu sauputstvom za rad izvršitelja u vreme vanrednog stanja koje je donela Komora javnih izvršitelja.

U skladu sa uputstvom, u predmetima u kojima je započeto sprovođenje izvršenja na penziji izvršnog dužnika, neće se vršiti obustava dela penzije po zaključcima i rešenjima koja su javni izvršitelji doneli u prethodnom periodu.

Sa obustavom će se nastaviti po ukidanju vanrednog stanja u Republici Srbiji, zaključuju u PIO.

4 komentara

  1. User image
    Radmilo Mijajlović 29.03.2020 15:17

    Posto želim da otplacujem rate kredita redovno, postoji li mogućnost da ne moram da odlazim u banku, s obzirom da sam penzioner

  2. User image
    Kamatica tim 30.03.2020 9:55

    Poštovani Radmilo,

    Procedura zavisi od banke do banke, pa Vam savetujemo da kontaktirate direktno Vašu banku i da ih pitate. Oni vam jedini mogu dati tu informaciju u ovom trenutku.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  3. User image
    Predrag 30.03.2020 14:27

    Poštovani,

    hvala vam na ovoj informaciji.

    Nejasno mi je da li taj moratorijum podrazumeva da ukoliko je neko, na primer, imao za otplatu još 10 rata u iznosu od, na primer, 5.000 dinara, da će mu se, po ukidanju vanrednog stanja, od tog dana narednih 10 meseci skidati po 5.000 dinara, ili je nekakva drugačija "matematika".

    Unapred hvala na odgovoru.

    Predrag

  4. User image
    marija 31.03.2020 14:06

    Ako želi da nastavi otplatu kredita - to može da uradi direktno plaćajući banci?
    Kakva je to OTEŽICA umesto olakšice?
    To znači u mom slučaju - umesto administrativne zabrane, otvaranje posebnog računa u banci, mesečne troškove održavanja računa, odlazak u banku - beskrajni redovi čekača ispred - i uplata i troškovi provizije.
    Alternativa - čekati da istekne moratorijum i onda odjednom plaćati 3 ili 5 ili6 rata?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzioneri vanredno stanje moratorijum na otplatu kredita krediti penzionera

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana