Tekst objavljen: 21.04.2017 8:57        


VAŠINGTON, 21. aprila (Tanjug) - Prioritet administracije američkog predsednika Donalda Trampa je podizanje rasta SAD kroz smanjenje poreza i reorganizovanje regulativa, a rast američke ekonomije će biti dobar za čitav svet, izjavio je američki ministar finansija Stiven Menučin. 

Menučin: Rast SAD je dobar za globalnu ekonomiju

Smanjenje korporativnih poreza, s ciljem ohrabrivanja američkih kompanija da povrate "više hiljada milijardi dolara" sredstava sa računa u inostranstvu, pomoći će povećanju investicija i privrednog rasta, istakao je Menučin.

"Ono što je dobro za američku ekonomiju dobro je i za globalnu ekonomiju", rekao je Menučin na Institutu za međunarodne finansije, a prenosi agencija Frans pres.

Ključni fokus Trampove administracije je pravedna i uravnotežena trgovina i investicije, dodao je Menučin, ignorišući očigledne tenzije koje postoje među ministrima finansija okupljenim na polugodišnjem zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu i zabrinutost zbog protekcionističke retorike Vašingtona.

Korporativni porezi u SAD su, prema rečima Menučina, među najvišima u svetu, i prouzrokovali su da kompanije prebace svoj profit u inostranstvo.

"Trebalo bi da korporativne poreze napravimo konkurentnim i da povratimo više hiljada milijardi dolara za investicije", kazao je ministar finansija.

Upitan da li će veliko rezanje poreza uvećati budžetski deficit SAD, Menučin je priznao da će biti negativnih posledica, ali da će se situacija uravnotežiti kada se u metod obračuna uračuna pozitivan rast koji se očekuje od povećanja investicija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana