Tekst objavljen: 18.01.2021 12:15        


Ne trguje se u Srbiji samo bitkoinom. Čitav niz kriptovaluta u poslednjih nekoliko meseci donosio je ozbiljnu zaradu. Na listi su Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash...

Kojim kriptovalutama se najviše trguje u Srbiji?

Tržište kriptovaluta zabeležilo je značajan skok od novembra prošle godine. Popularnost digitalnih novčića delimično je došla kao posledica pandemije koronavirusa, jer su veliki investitori tražili alternativu za zlato. Slično su razmišljali i mali trgovci, pa su krajnji efekti bili takvi da su kriptovalute beležile rekordno visoke vrednosti.

Na primer, vrednost bitkoina je za nešto više od dva meseca skočila čak tri puta, pa su tako oni koji su uložili 1.000 evra u ovu kriptovalutu mogli prošle nedelje da je prodaju za oko 3.000. Sličan odnos je bio i kod Ethereuma, dok su vlasnici Litecoina mogli da zarade oko 2.500 evra. Trgovci kriptovalutom Bitcoin Cash u protekla dva meseca su na 1.000 evra zaradili oko 800.

A evo kako su se kretale cene. Najpopularnija kriptovaluta bitkoin vredela je 1. novembra prošle godine 13.757 dolara, da bi sredinom decembra premašila 20.000 dolara. Danas ovaj digitalni novčić može da se kupi/proda za nešto više od 35.000 američkih novčanica, a rekordni nivo svih vremena dostigao je prošle nedelje, kada je u jednom trenutku vredeo i više od 40.000 dolara.

Iako ubedljivo najpopularnija, bitkoin nije i jedina kriptovaluta kojom se trguje u Srbiji. Popularni digitalni novčići na našem tržištu, slično kao i u svetu, su i Ethereum, Litecoin, Tether, Bitcoin Cash... Tu su i Ripple, NEM, Monero, NEO.

Zapravo, niko trenutno ne zna koliko ukupno ima različitih kriptovaluta, pošto ne postoji centralizovana institucija koja prati ili reguliše njihov nastanak i trgovinu, pa zato pojedini stručnjaci, ali i finansijske institucije, upozoravaju da treba biti vrlo oprezan prilikom trgovine i njihove upotrebe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ipak, srpski trgovci kriptovalutama imali su priliku u proteklih nekoliko meseci da značajno profitiraju od virtuelnih valuta. Tako je, na primer, vrednost Ethereuma danas oko 1.220 dolara, dok je 1. novembra vredeo nešto manje od 400 dolara. Dakle, kao i kod Bitkoina, i vlasnici ove kriptovalute mogli su za dva i po meseca da tri puta uvećaju svoje kriptonovčanike.

Litecoin danas vredi 140 dolara, a početkom novembra mogao je da se kupi za 55. Oni koji su posedovali ovu valutu u vrednosti od 1.000 evra, danas bi mogli da zarade nešto više od 2.500.

Bitcoin Cash se danas kupuje za 480 dolara, a u novembru je vredeo 267, tako da su trgovci ovom kriptovalutom mogli na 1.000 evra da zarade oko 800.

"Cenu dižu krupni investitori"

Procena je da bitkoinom u Srbiji trguje nekoliko hiljada ljudi, neki kažu i do 8.000. Trgovina kriptovalutama je intenzivirana u celom regionu, pa su i komšije iz Bosne i Hercegovine počele masovno da se interesuju. Tako je u 2020. zabeležen rast trgovine kriptovalutama od 130 odsto, u odnosu na 2019.

"U Srbiji, baš kao i u svetu, 90 odsto trgovine kriptovalutama odnosi se na bitkoin i ethereum. Interesovanja ima, ali moja procena je da trenutno nema one euforije koja je vladala pre tri godine. Čini mi se da cena raste više zbog krupnih investitora, nego zbog velikog broja malih ulagača, kako je bilo 2017 godine", objašnjava u razgovoru za "Blic Biznis" Aleksandar Matanović, stručnjak za kriptovalute.

Kako se trguje kriptovalutama u Srbiji?

Srbije ne zaostaje mnogo za drugim zemljama, kada su u pitanju načini trgovine kriptovalutama. Kupovina i trgovima kriptovalutama je moguća i u našoj zemlji, i to na nekoliko načina.

Na prvom mestu su onlajn servisi gde se mogu kupiti i prodati kriptovalute, baš kao i automati, takozvani kriptomati, u nekoliko gradova (Beograd, Novi Sad, Niš, Subotica i Inđija), gde se kriptovaluta kupuje i prodaje za keš.

U kupovinu bitkoina možete krenuti sa 30.000 dinara u novčaniku, jer je toliki minimalni iznos koji neke onlajn menjačnice postavljaju prilikom transakcije, mada navode da se iznos menja u zavisnosti od kretanja na berzi kriptovaluta.

Postoje i alternativni načini trgovine, na primer - ljudi se nađu preko oglasa, pa odrade trgovinu bez posrednika. Iako je ova opcija finansijski najpovoljnija, jer omogućuje razmenu bez provizije, treba biti vrlo oprezan. Neretko se dešavalo da kod ovakvih transakcija jedna od strana ostane i bez kriptovaluta i bez keša.

Važno je znati da ako kupujete kriptovalute treba da imate kripto novčanik (wallet) na koji vam se prebacuju prilikom kupovine. Plaćanje se može izvršiti na bankovni račun ili platnom karticom. Ako prodajete preko nekog onlajn servisa, neophodan je bankovni račun, jer se na njega vrši isplata dinarske protivvrednosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriptovalute u Srbiji litcoin bitkoin cash kriptovalute trgovina kriptovalutama bitkoin ethereum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana