Tekst objavljen: 27.03.2017 11:50        


PEKING, 27. marta (Tanjug) - Državni kineski energetski gigant, Sinopek, saopštio je danas da je zabeležio rast neto dobiti u 2016. godini od 44 odsto, što je prvi godišnji rast profita u tri godine, pošto su snažna tražnja i bolje marže u sektoru prerade pomogli da se kompenzuju niske cene nafte.

Kineski naftni div Sinopek ostvario veći profit

Sinopek - ogranak korporacije Čajna Petrokemikal koji je listiran na berzi - zabeležio je uzlet neto dobiti na 46,7 milijardi juana (6,8 milijardi dolara), navodi se u saopštenju kompanije objavljenom kasno sinoć na berzi u Hong Kongu, prenosi agencija AFP.

Najveći azijski prerađivač nafte je ranije beležio pad profita od oko 30 odsto i u 2015. i u 2014. godini.
Predsednik Sinopeka, Dai Hulijang, izjavio je da je jedan od razloga "boljih rezultata nego što se očekivalo, to što je tražnja za hemijskim proizvodima postojano rasla.

Dok je delatnost vadjenja nafte beležila usporavanje zbog niskih medjunarodnih cena sirove nafte, sektor rafinisanja je imao uzlaznu putanju pošto je domaća tražnja za prerađenim naftnim proizvodima ostala stabilna, dok je tražnja za hemijskim proizvodima "postojano rasla", rekao je Dai.

U odvojenom saopštenju, Sinopek je procenio da će se dobit u prvom tromesečju 2017. godine povećati.
Akcije kompanije su u jutrošnjem trgovanju u Hong Kongu ojačale za 0,65 odsto, dok su na berzi u Šangaju, gde je Sinopek takodje listiran, pale za 1,21 procenat.

Drugi kineski naftni div, CNOOC, koji je specijalizovan za istraživanje i razvoj eksploatacije naftnih i polja prirodnog gasa, saopštio je prošle nedelje da je pretrpeo pad godišnje neto dobiti od 96,85 posto, pogođen niskim cenama "crnog zlata".

Profit CNOOC-a je pala na 637 miliona juana lani sa nivoa 20,25 milijardi juana iz prethodne godine, objavila je kompanija prošlog četvrtka.

Akcije CNNOC-a su, ipak, jutros na trgovanju u Hong Kongu ojačale za 0,32 posto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana