Tekst objavljen: 17.05.2015 11:30        


Narodna banka Srbije (NBS) izrekla je milonske kazne za nekoliko članova Upravnog i Izvršnog odbora ugašene Univerzal banke, među kojima su profesori Slobodan Unković i Miroljub Labus, zbog toga što se nisu starali o uspešnosti poslovanja banke.

Kazna za članove UO ugašene Univerzal banke

Najveću kaznu od 6,9 miliona dinara dobio je profesor Slobodan Unković, koji je u UO Univerzal banke imenovan u avgustu 2012. godine.

Sa 2,6 miliona dinara kažnjen je i profesor Pravnog fakulteta i bivši potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus, koji se u avgustu 2012. povukao iz UO Univerzala, posle cega je Unković došao na njegovo mesto, piše Danas.

Ostali rukovodioci te propale banke kažnjeni su sa po manje od milion dinara, dok su kazni pošteđeni Milenko Dželetović iz SNS-a, zbog kratkog vremena provedenog u Univerzal banci, od aprila 2013. godine, i jedan od vodećih akcionara Nebojša Divljan, koji se protivio odlukama UO i NBS upozoravao na nezakonito ponašanje rukovodstva.

Kako navodi list, centralna banka je kazne izrekla još u februaru ove godine, sa obrazloženjem da su članovi UO bili dužni da se staraju o uspešnosti poslovanja banke, a da su svojim lošim upravljanjem doprineli njenom urušavanju.

NBS je u rešenjima navela i da Upravni i Izvršni odbor Univerzal banke ni posle godinu dana nisu sproveli mere koje im je taj regulator naložio i da je zbog toga banka završila u stečaju.

Univerzal banka je ugašena krajem januara 2014. godine kada joj je NBS oduzela dozvolu za rad, posle čega je banka otišla u stečaj.

Do toga je došlo nakon što je utvrđeno da je banka odobravala ogromne kredite sopstvenim akcionarima, bez ikakvog obezbeđenja i sa znanjem da ti krediti nikada neće biti vraćeni.Novac je bio odobravan i Farmakomu, Interkomercu i Beohemiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banka Univerzal kazna za banke Narodna banka Srbije ugašena banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana