Tekst objavljen: 04.04.2014 9:00        


Posle smrti srodnika naslednicima se može dogoditi, istina, ne tako često, da im je u nasleđe umesto imovine ostao dug prema bankama za kredite, kreditne kartice, dozvoljeni minus… A Zakon o nasleđivanju je jasan – ko nasleđuje imovinu nasleđuje i dugove do vrednosti nasleđene imovine.

Kako pokriti bankarske dugove pokojnika

Ova obaveza prema banci može se izbeći samo ukoliko su bankarske pozajmice osigurane u slučaju smrti dužnika pa ih tako plati osiguravajuća kuća, piše Politika.

U Inteza banci kažu da banka u slučaju smrti korisnika kredita postupa u skladu sa Zakonom o nasleđivanju koji između ostalog nalaže da naslednik odgovara za ostaviočeve dugove do visine vrednosti nasleđene imovine. Na praktično rešavanje ovog pitanja u pojedinačnom slučaju može uticati i dogovor naslednika sa bankom. Inače, oni imaju „Senior keš” gotovinski kredit, namenjen građanima od 55. do 74. godine, uz besplatno životno osiguranje kako bi korisnicima ove pozajmice pružili dodatnu sigurnost, a njihove porodice oslobodili neplaniranih troškova u najtežim životnim trenucima.
U bankama kažu da imaju zanemarljiv broj slučajeva kada se obaveza klijenta banke prenese na naslednika ostavinskim postupkom.

Ljiljana Milošević, zamenik direktora Sektora poslova sa stanovništvom Komercijalne banke kaže  za Politiku da nakon saznanja da je korisnik kredita preminuo, oni pokušavaju da stupe u kontakt sa naslednicima u cilju pravovremenog izmirenja duga, kako bi se sprečio nastanak docnje i pribavilo ostavinsko rešenje. Po pribavljanju ostavinskog rešenja dostavljaju se opomene za izmirenje duga svim naslednicima.

– Ukoliko se sa naslednicima ne postigne dogovor oko urednog servisiranja duga, banka sagledava ponuđena sredstva obezbeđenja konkreta. U slučajevima kada je plasman obezbeđen jemstvom fizičkog lica, banka aktivira administrativne zabrane žiranta, a kada je obezbeđen nekim drugim sredstvom obezbeđenja – depozitom, zalogom na pokretnoj stvari, hipotekom na nepokretnosti i slično, pokreće se postupak naplate aktiviranjem sredstava obezbeđenja – kaže Ljiljana Milošević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pročitajte i: Nasledstvo imovine, nasledstvo dugova


U Sberbanci navode da, ukoliko je klijent tražio kredit sa uključenim osiguranjem ili je uz zajam ugovorio individualnu polisu osiguranja koja glasi na banku, a koja pokriva rizike smrti, osiguravajuća kuća vraća ostatak duga po kreditu u celosti i naslednici ne preuzimaju dug.

– Zbog toga je kredit sa uključenim osiguranjem najbolja opcija, ne samo kada je rizik smrti u pitanju, već i izvesniji rizici za zaposlene klijente, kao što su nezaposlenost iliiznenadni otkaz. Tada osiguravajuća kuća plaća šest rata kredita u kontinuitetu, odnosno dok klijent ne nađe novo zaposlenje. Na ovu opciju klijent ima pravo i do tri puta u toku trajanja ugovora o kreditu – kažu za Politiku u Sberbanci.

1 komentar

  1. User image
    Dusanka Radovanovic 26.02.2015 22:37


    Postovani

    Moja majka je imala pozajmice u banci . Pozajmice su bile pokrivene polisom osiguranja sa vinkulacijom.
    medjutim polise osiguranja sa pokricem : 1) smrti usled nesrecnog slucaja 2) trajnog gubitka radne sposobnosti (invaliditeta) preko 50% usled nesrecnog slucaja.
    Vazno: je da je imala 60 godina i da je bila penzioner. banka od mene naslednice trazi da ja vratim pozajmice.
    Koje je je moje pravo? i zasto osobi koja je penzioner praviti ovkvu vrstu osiguranja?
    kome mogu da se obratim da saznam sta mogu a sta moram?


    Srdacan pozdrav

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaduženje zaduženost zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke sahrane računi dugovi pokojnika pokojnici nasledstvo dugova pokojnika nasledstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana