Tekst objavljen: 04.01.2017 19:58        


Šta se dešava sa novcem koji građani daju na štednju? Oročeni novac banke dalje koriste za plasiranje kredita stanovništvu i privredi ili ulažu, takođe, u neke druge finansijske plasmane u zavisnosti od poslovne politike banke.

Kad date pare na štednju, one ne "leže" u sefu banke

Upravo zbog toga, prilikom izbora banke u kojoj ćete štedeti, važno je da se što bolje informišete o tome šta ta banka tačno radi sa novcem svojih štediša, ko su njeni vlasnici i akcionari, ali i koliko uspešno sve to radi.

Istraživanje ProCredit banke je pokazalo da manje od 50 odsto građana Srbije vodi računa o tome kako i gde banke ulažu njihov novac. Iako je sigurnost izuzetno važna prilikom polaganja novca na štednju, građani se danas i dalje rukovode visinom kamatne stope.

Takođe, jedan od kriterijuma na osnovu kog biraju banku u kojoj će štedeti, građani često navode da se odlučuju za banku koja ima ekspoziture u njihovoj blizini, a sve zbog toga što žele što jednostavnije i brže da dođu do novca.

„Blizina ekspoziture je kriterijum koji je danas prevaziđen. ProCredit banka, primera radi, štedišama omogućava da svojom štednjom upravljaju elektronski i bez odlaska u banku. Takođe, naše štediše danas svoj novac sa štednje mogu da podignu na bilo kom našem eurskom bankomatu u bilo koje doba dana, zbog čega fizička blizina ekspoziture ne bi trebala da bude presudan kriterijum, posebno ukoliko i nakon dolaska u obližnju ekspozituru klijenti opet moraju da čekaju u redovima. Mi smo uspeli da uspešno prevaziđemo ovaj roblem uz pomoć samouslužnih zona 24/7 koje se nalaze i svim filijalama i gde klijenti mogu da u bilo koje vreme obave većinu svojih transakcija u banci, brže i povoljnije. “, kažu u ProCredit banci.

Što se tiče uspešnosti poslovanja banke u kojoj planiramo da štedimo, savet je da se uvek obrati pažnja i na nivo problematičnih kredita koji ta banka ima, a koji ukazuje na uspešnost banke u proceni kreditnog rizika.

Upravo u tom kontekstu, značajan garant sigurnosti štednje u ProCredit banci je činjenica da ProCredit banka ne finansira rizične poslovne projekte, već novac svojih štediša prvenstveno odobrava najuspešnijim domaćim firmama i poljoprivrednicima. Od svog osnivanja do danas ProCredit banka posluje stabilno i ima čak deset puta manje problematičnih kredita u odnosu na prosek na domaćem bankarskom tržištu.

„Oko 88 odsto svih plasmana naše banke čine pozajmice odobrene malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednicima. Ono na šta smo veoma ponosni je činjenica da je gotovo svaki drugi poljoprivredni kredit u Srbiji kredit koji je odobrila i isplatila upravo naša banka. Takođe, naša banka ne ulaže u špekulativne poslove već se trudimo da maksimalno podržimo uspešna domaća preduzeća, koja danas zapošljavaju veliki broj građana i najznačajnije doprinose rastu bruto društvenog proizvoda“, ističu u ProCredit banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oročena štednja banka procredit štednja građana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana