Tekst objavljen: 20.04.2017 13:54        


TOKIO, 20. aprila (Tanjug) - Izvoz Japana je u martu porastao po najvećoj stopi u više od dve godine, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci, što je najnoviji signal za optimizam u trećoj najvećoj svetskoj ekonomiji. Japanski izvoz je u martu porastao za 12,0 odsto na 7.200 milijardi jena (66,06 milijardi dolara), što je najviši rast od januara 2015. godine i četvrti uzastopni mesec rasta, prema podacima japanskog Ministarstva finansija, prenosi agencija Frans pres.

Japan: Najveći skok izvoza za više od dve godine

Uvoz je, istovremeno, porastao za 15,8 odsto na 6.600 milijardi jena (60,55 milijardi dolara), što je više od očekivanja, uglavnom zbog većeg obima kupovine nafte i uglja.

Trgovinski suficit je u martu iznosio 614,7 milijardi jena (5,5 milijardi dolara), što je za 17,5 odsto manje nego pre godinu dana.

Snažan rast izvoza rezultat je povećane tražnje za auto-delovima i delovima za mobilne telefone, saopštilo je Ministarstvo.

Gledano po regionima, japanski izvoz u Kinu, koja je ključni trgovinski partner Tokija, porastao je za 16,4 odsto, dok je uvoz iz Kine povećan za 10,3 odsto. Istovremeno, japanski izvoz u SAD je skočio za 3,5 odsto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je pre dva dana povećao procenu rasta japanske ekonomije, predviđajući za ovu godinu rast od 1,2 odsto umesto projekcije iz januara od 0,8 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana