Tekst objavljen: 13.04.2017 11:06        


PEKING. 13. aprila (Tanjug) - Kineski izvoz izražen u dolarima porastao je u martu 2017. godine za 16,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, na 180,6 milijardi dolara, što je znak stabilizacije druge najveće svetske ekonomije, pokazali su današnji podaci kineske Uprave carina. Martovski uzlet kineskog izvoza je najveći u dve godine, i predstavlja dramatičan zaokret za ovu zemlju, čiji je izvoz u februaru zabeležio međugodišnji pad od 1,3 posto, prenosi "Blumberg njuz".

Izvoz Kine u martu skočio 16 odsto na godišnjem nivou

Uvoz je porastao 20,3 posto, na 156,7 milijardi dolara, splasnuvši u odnosu na vrtoglavi februarski uspon od 38,1 procenat, tako da je ukupan trgovinski suficit iznosio 23,93 milijarde dolara.
Izraženo u juanima, izvoz je porastao za 22,3 odsto, dok je uvoz uvećan za 26,3 posto.

Tempo spoljnotrgovinske ekspanzije će verovatno usporiti u drugom tromesečju, izjavio je portparol kineske carine Huang Songping na današnjoj konferenciji za medije.

On je dodao da su rast tražnje u inostranstvu, skok uvoznih cena i stabilna domaća ekonomija podstakli martovske pokazatelje.

"Međutim, spoljnotrgovinska situacija u Kini je još uvek složena sa mnogo nestabilnosti i neizvesnosti, a poteškoće s kojima se Kina suočava nisu kratkoročne", rekao je Huang.

Kada je reč o kvartalnim spoljnotrgovinskim rezultatima, kineski izvoz je zabeležio rast od 14,8 posto, izraženo u juanima, dok je uvoz porastao za 31,1 odsto, što daje trgovinski suficit od 454,94 milijarde juana (66 milijardi dolara).

Trgovina je ostala "snažna i stabilna" u prvom tromesečju, ali ovi podacii ne daju celovitu sliku za 2017. godinu, naveli su zvaničnici carine u saopštenju.

"Pokazatelji za mart su mnogo bolji u odnosu na prethodne mesece, jer prva dva meseca često daju izvrnutu sliku zbog lunarne Nove godine koja se preaznuje nedelju dana", kaže Vang Ćiufeng, analitičarka u kineskoj agenciji za međunarodni kreditni rejting Ćengsin iz Pekinga.

Prema njenim rečima, naredni kvartali neće biti tako snažni kao prvo tromesečje, posebno na planu uvoza, pošto po njenom mišljenju cene sirovina neće nastaviti uspon, što može da povuče nadole rast uvoza.
"Kina je napokon sustigla ostatak Azije sa okončanjem trgovinske recesije", rekao je za "Blumberg" Rejmond Jeng iz bankarske grupacije "Australija||Novi Zeland".

On je dodao da je "rizik od trgovinskog rata znatno smanjen", zahvaljujući nedavnim razgovorima izmedu predsednika Kine i SAD, Si DJinpinga i Donalda Trampa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana