Tekst objavljen: 24.04.2017 9:46        


ISTANBUL, 24. aprila (Tanjug) - Turske akcije su skočile danas do najvišeg nivoa ikada, podstaknute obnovljenim apetitom za rizikom na globalnim tržištima, javlja agencija "Blumberg". Indeks Istanbulske berze 100 porastao je za 1,1 odsto na 93.399 poena popodne u 2:38 časova, budući da se tražnja za rizičnijom imovinom povećala posle prvog kruga glasanja na francuskim predsedničkim izborima.

Izbori u Francuskoj vinuli u nebo berzu u Turskoj

To je pomoglo turskim akcijama da se svrstaju među prvih pet dobitnika na svetskim tržištima kapitala ove godine.

"Velike neizvesnosti na domaćoj sceni zbog referenduma su iščezle. Kad se tome dodaju i relativno atraktivne procene i period snažnih zarada - sve to je pomoglo akcijama turskih kompanija", kaže Gulsen Ajaz, šefica za institucionalnu prodaju i trgovanje u istanbulskoj brokerskoj kući Deniz Investa.

Turci su 16. aprila izglasali na referendumu ustavni amandman kojim se predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu daju nova, široka izvršna ovlašćenja, što je ishod koji je otklonio izvor političke nesigurnosti za investitore i uverio ih da će u Turskoj biti sačuvan status quo.

U Francuskoj su centrista Emanuel Makron i krajnja desničarka Marin Le Pen osvojili najviše glasova u jučerašnjem prvom krugu predsedničkih izbora. To je eliminisalo scenario od kog su investitori najviše strahovali (pobeda Le Penove u prvom krugu), i podstaklo tražnju za rizičnom imovinom, navodi "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana