Tekst objavljen: 13.04.2017 11:07        


RIM, 13. aprila (Tanjug) - Italijanski proizvođači pirinča okupili su se danas ispred Ministarstva poljoprivrede u Rimu, u znak protesta protiv konkurencije iz Azije. Italijanska poljoprivreda je, kako tvrde, u krizi, a potrošači "nesvesno kupuju pesticidima kontaminirane žitarice koje skupljaju eksploatisana deca", prenosi agencija Frans pres.

Italijanski poljoprivrednici besni na konkurenciju

Uvoz pirinča iz Azije uništava cene domaćeg pirinča, a loši propisi o označavanju proizvoda sprečavaju potrošače da prate poreklo artikala koji su na policama supermarketa, saopštila je Asocijacija italijanskih poljoprivrednika Koldireti.

"U protekloj godini, prodajna cena pirinča je prepolovljena, a uvoz iz jugoistočne Azije učetvorostručen", izjavio je predsedavajući Asocijacijom Roberto Monkalvo.

Kako je rekao, pirinač uzgajan u jugoistočnoj Aziji je "opasan, uzgajan uz korišćenje pesticida i eksploatisane dečje radne snage".

"Svaki četvrti paket pirinča u prodaji u Italiji je iz inostranstva, ali potrošači to ne znaju jer poreklo proizvoda nije naznačeno", kazao je Monkalvo.

Italija je, kako poručuju iz Asocijacije, najveći evropski proizvođač pirinča, a više od 4.200 poljoprivrednih gazdinstava proizvodi 1,6 miliona tona pirinča godišnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana