Tekst objavljen: 12.11.2016 9:58        


Narodna banka Srbije je saopštila danas da fizička lica ne mogu otvarati devizne račune u inostranstvu po osnovu štednje, s obzirom da to nije dozvoljeno zakonom o deviznom poslovanju, kao ni podzakonskim propisima. 

Isplativija štednja u domaćoj valuti

Mogućnost "preseljenja" štednje nije zakonski utemeljena, a preporuke u tom pravcu predstavljale bi pozivanje na kršenje zakona, navela je NBS u reagovanju na pojedine medijske napise kojima se sugeriše da bi štednja stanovništva zbog viših kamata i boljeg poreskog tretmana mogla da se "preseli" iz Srbije u druge zemlje, poput BiH ili Crne Gore.

Kada je reč o poreskom tretmanu i atraktivnosti kamata, iz NBS ukazuju da treba imati u vidu i kamatne stope na štednju u domaćoj valuti.

"Kamatne stope na dinarsku štednju trenutno iznose oko 3,0 do 4,5 odsto na štednju oročenu do godinu dana, što je relativno atraktivnije u odnosu na štednju u zemljama u okruženju", navodi se u saopštenju.

Iz centralne banke predočavaju da se prihod na kamatu od dinarske štednje se ne oporezuje.
"Najzad, i kada se porede kamatne stope na deviznu štednju, potrebno je imati u vidu i činjenicu da je u međunarodnom okruženju došlo do značajnijeg pada kamatnih stopa, te da visinu kamatnih stopa banaka uvećavaju i određene riziko premije (rejting banke i zemlje u kojoj posluje)".

NBS je i ovom prilikom podsetila da je bankarski sektor u Srbiji stabilan i dobro kapitalizovan, da Srbija ima viši rejting od Crne Gore i BiH, te da se u kontinuitetu beleži povećanje makroekonomskih izgleda zemlje, o čemu svedoče i poslednje ocene MMF-a u sprovođenju aranžmana iz predostrožnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamate na štednju Narodna banka Srbije dinarska štednja devizna štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana