Tekst objavljen: 22.02.2017 8:56        


Cene nafte su danas dodatno ojačale zbog sve većeg uverenja investitora da će smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) prevagnuti nad rastom zaliha te sirovine u SAD. Cene naftnih fjučersa u Londonu porasle su za 0,6 odsto, nakon povećanja za 1,8 procenata u poslednje tri trgovačke sesije, izveštava agencija "Blumberg".

Investitori se klade na uspeh OPEK-a, nafta skuplja

OPEK je uveren da će članice nastaviti da smanjuju proizvodnju što će za pasledicu imati pad globalnih zaliha, izjavio je generalni sekretar naftnog kartela Mohamad Barkindo.

Severnomorska sirova nafta "brent" za isporuku u aprilu ojačala je za 35 centi na 57,01 dolar po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. "Brent" je juče napredovao za 48 centi (0,9 odsto) na 56,66 dolara.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu trgovana je na nivou od 54,51 dolar po barelu na robnoj berzi u Njujorku, odnosno u porastu za 18 centi. Ukupan volumen trgovanja bio je oko 48 odsto ispod 100-dnevnog proseka. Ugovaranje isporuka za mart isteklo je juče, kada je američka naftna referenca zabeležila skok za 66 centi na 54,06 dolara, što je, takođe, najviši nivo od 28. decembra.

Barkindo smatra da je prerano reći hoće li OPEK morati da produži sporazum posle isteka prvobitno utvrđenog roka od šest meseci, ili čak da se lati dubljeg rezanja proizvodnje.

Stopa pada svetskih zaliha nafte, koje OPEK želi da vrati na nivo petogodišnjeg proseka, odrediće kakav će biti sledeći potez naftne organizacije, dodao je on.

Američke zalihe "crnog zlata" su prošle nedelje verovatno porasle za 3,5 miliona barela, prema proceni analitičara koji su učestvovali u anketi "Blumberga". Od početka godine ukupne zalihe nafte u SAD su povećane za oko 40 miliona barela.

"I pored oporavka američke proizvodnje, još ima prostora za rast cena, jer proizvođači nafte iz škriljaca neće moći da nadoknade OPEK-ovo smanjenje proizvodnje dok god se sprovodi sporazum", kaže Min Bjungkju, strateg za globalno tržište u kompaniji "Juanta Sekjuritiz Koreja" iz Seula, prenosi njujorška agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte svetske zalihe nafte opek-a proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana