Tekst objavljen: 18.11.2016 12:24        


Rezultati uporednog istraživanja tržišta rada u tri zemlje regiona pokazuju da ispitanici iz Srbije najviše strahuju od gubitka posla, a na radnom mestu su im najbitniji dobri međuljudski odnosi, saopštio je danas portal za zapošljavanje "Infostud". 

Infostud: U Srbiji se najviše strahuje za radno mesto

Kako se navodi, za razliku od prethodne godine gde se za radno mesto najviše strahovalo u Hrvatskoj, ove godine, po rezultatima sprovedenog istraživanja tog portala, za posao najviše brinu Srbi - 36 odsto.

Ispitanici iz Hrvatske, 32 odsto njih i iz Bosni i Hercegovini 24 odsto takođe su zabrinuti za svoju poslovnu poziciju.

U Srbiji, BiH i Hrvatskoj više od polovine ispitanika uopšte nema strah od gubitka posla.
Iako više od polovine zaposlenih ispitanika u te tri zemlje i dalje veruje da se do posla najlakše stiže preko veze (54 odsto), sve više studenata i nezaposlenih smatra da je za dolazak do radne pozicije važnije radno iskustvo, kao i stečena znanje i veštine.

Mladi u Srbiji smatraju da u potragu za poslom treba krenuti tek nakon sticanje diplome, mada podaci pokazuju da je najčešći uzrok nezaposlenosti u Srbiji upravo nemogućnost pronalaska posla nakon okončanja školovanja.

Region je i dalje složan po pitanju odabira poslodavca, pošto bi više od trećine ispitanika želelo da radi za strane kompanije. Sličan procenat ispitanika bi najradije radio za sebe, dok bi tek svaki peti anketirani odabrao rad za državnu kompaniju.

Potraga za poslom putem interneta je i dalje najpopularnija u sve tri zemlje regiona, tako je zanimljivo da se u Srbiji 90 odsto poslova traži putem specijalizovanih sajtova, u Hrvatskoj 79 odsto, dok u BiH primat imaju društvene mreže sa 74 odsto.

U istraživanju, sprovedenom tokom 7. regionalnog onlajn sajma zapošljavanja i obrazovanja "Virtualni dani karijera i znanja", od strane Infostuda, u saradnji s portalima za oglašavanje poslova u BIH i Hrvatskoj, učestvovalo je više od 2.500 ispitanika, odnosno 1.400 iz Srbije, od kojih je 52 odsto nezaposlenih, 38 odsto zaposlenih, a oko 10 odsto se još školuje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gubitak posla posao infostud samozaposlenje studenti nezaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana