Tekst objavljen: 12.04.2017 11:53        


PEKING, 12. aprila (Tanjug) - Indeks potrošačkih cena u Kini, koji predstavlja ključni pokazatelj inflacije, porastao je 0,9 odsto u martu u poređenju sa rastom od 0,8 procenata u februaru, pokazali su današnji podaci Državnog zavoda za statistiku. Kako prenosi agencija Frans pres, pad cena hrane je vršio deflatorni pritisak na kretanje inflacije u Kini u martu, dok su na njen rast uticali poskupljenje zdravstvenih usluga, zatim povećanje cena stanovanja, obrazovanja i zabave, kao i transporta i komunikacija.

Inflacija u Kini porasla 0,9 odsto u martu

Očekuje se nastavak uzlaznog kretanja inflacije u narednim mesecima "koji će proisteći iz visokih cena nekretnina i visokog indeksa proizvođačkih cena", ocenjuje u komentaru analitičar Žao Jang iz kompanije Nomura.

U martu je takođe zabeležen skok cena proizvoda na izlasku iz fabrike, što je pozitivan signal o jačanju tražnje u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji.

Indeks proizvođačkih cena (PPI) porastao je u trećem mesecu ove godine 7,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je blago iznad prognoza ekonomista koji su u anketi agencije "Blumberg" predviđali povećanje od 7,5 posto.

Proizvođačka inflacija je "popustila" nakon pet meseci ekspanzije, rekao je analitičar Državnog zavoda za statistiku Šeng Gućing, napominjući da je martovski pokazatelj slabiji od rasta u februaru od 7,8 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana