Tekst objavljen: 17.04.2016 10:00        


Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila danas da postoje svi uslovi za kreditiranje privatnog sektora po znatno povoljnijim uslovima nego u prethodnom periodu, s obzirom na to da je bankarski sektor likvidan i da su kamatne stope bitno snižene. 

Ima uslova za povoljnije kreditiranje privatnog sektora

U saopštenju se podseća da je, pored doprinosa oporavku Srbije kroz postignutu i očuvanu cenovnu i finansijsku stabilnost, NBS trasirala put za snažan pad kamatnih stopa na dinarske kredite.

Referentna kamatna stopa je u 2015, kako se precizira, snižavana sedam puta za ukupno 3,5 procentnih poena, a od početka ove godine za dodatnih 0,25 procentnih poena i trenutno iznosi 4,25 odsto.
"Smanjenje referentne kamatne stope bilo je praćeno i znatnim padom kamatnih stopa na tržištu novca i kredita, tj. znatno nižom cenom zaduživanja države i privatnog sektora".

Kamatne stope na novoodobrene dinarske kredite privredi i stanovništvu u februaru ove godine su na najnižem nivou, i iznose u proseku 5,7 odsto za privredu, što je za 7,8 procentnih poena niže nego pre godinu dana, dok su kamate na kredite za stanovništvo pale za 6,6 procentnih poena na nivo ispod 12 odsto.

I kamatne stope na kredite u deviznom znaku su u padu usled nižih kamatnih stopa na međunarodnom tržištu novca i niže premije rizika zemlje, pri čemu je taj pad manje izražen u odnosu na kamate na dinarske kredite, dodaje se dalje.

Znatan pad kamatnih stopa na kredite je doprineo i oporavku kreditne aktivnosti u drugoj polovini 2015. godine, kako u segmentu stanovništva, tako i privrede, navode iz NBS.

"Građani se već duže vreme pretežno zadužuju u dinarima (preko 60 odsto), a od novembra se 99 odsto novih gotovinskih kredita odobrava u dinarima, od čega dve trećine na rok otplate duži od pet godina".

U NBS očekuju da će se, sa daljim oporavkom ekonomske aktivnosti i obezbeđenom niskom i stabilnom inflacijom, uz relativno stabilan devizni kurs, i preduzeća u sve većoj meri oslanjati na dinarske kredite.

Takođe dodaju da znatan rast novih investicionih kredita privredi ukazuje na to da se rast privatnih investicija u većoj meri nego ranije finansira kreditima banaka, što je, između ostalog, doprinelo i da privatne investicije budu glavni nosilac ekonomskog rasta u 2015. godini, a takva su očekivanja i za naredne godine.

Podršku investicijama pružila je, prema oceni NBS, obezbeđena makroekonomska i očuvana finansijska stabilnost, gde je postignut veliki napredak, što potvrđuju tri uspešne revizije aranžmana s MMF-om, poboljšanje izgleda kreditnog rejtinga zemlje od sve tri agencije koje prate Srbiju (Fitć, Standard||Poor''s i Moody''s) i bolja pozicija na međunarodnoj listi konkurentnosti.

"Monetarna politika će i u narednom periodu nastaviti da preko kreditne aktivnosti podstiče privredni rast, u meri u kojoj joj to dozvole kretanja ključnih faktora inflacije i rizici iz međunarodnog okruženja", navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatne stope građani nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana