Tekst objavljen: 25.02.2017 10:00        


Švedski proizvođač nameštaja Ikea planira građu i druge robne kuće u Beogradu, izjavio je regionalni direktor u Ikei za razvoj za Jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić. "Ikea kreće u druge projekte odnosno već je aktivna u akviziciji zemljišta za drugu robnu kuću u Beogradu, kao i u šest drugih gradova Rumunije", rekao je Lalić, prenosi portal eKapija.

Ikea priprema projekat druge robne kuće u Beogradu

Otvaranje robne kuće Ikea u Bubanj potoku planirano je za leto ove godine, a izgradnja koja je krenula proleća 2016 ide dve nedelje ispred roka, uprkos otežanim uslovima tokom zime.
Istovremeno kompanija se priprema za gradnju robnih kuća u Ljubljani i Bukureštu.

"U Ljubljani je završen urbanistički deo, kupili smo zemlju, a sada je tender u toku. Očekujemo da u maju ili junu 2017. počne izgradnja", rekao je Lalić na Drugoj srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture u Beogradu.

Kada je reč o Bukureštu, gde Ikea već ima jednu robnu kuću, izgradnja drugog objekta mogla bi krenuti na jesen, najverovatnije u septembru ili oktobru.

Otvaranje se očekuje krajem 2018., rekao je Lalić.

On je podsetio da kompanija ima izuzetno ambicizozan investicioni program za naredni period, te da u sledecih 10 godina planira da otvori 13 objekata u regionu.

Osim sektora nameštaja, Ikea je poznata i po šoping centrima i ritejl parkovima.
Ukupno, grupacija u svom portfoliju ima 59 šoping centara i četiri ritejl parka (u Evropi, Rusiji, Kini...).

U pitanju je oko 3,2 miliona kvadratnih metara, a ove objekte godišnje poseti oko 450 miliona ljudi.
Kada se uporedi sa oko 800 miliona posetilaca godišnje u robnim kućama, jasno je koliko je za IKEA-u to važan segment, rekao je Lalić podsećajuci da su svi ovi centri razvijani uz robne kuće.

Namera Ikea je i da u Beogradu razvije ritejl park, uz robnu kuću u Bubanj potoku o cemu je i ranije bilo reči.

"Do kraja godine doneće se odluka o tome. Kao što je poznato, kupili smo više zemlje nego što nam je potrebno za robnu kuću. Ritejl park bi trebalo da ima oko 40.000 metara kvadratnih, a u pitanju je investicija od oko 60-70 miliona evra", rekao je Lalić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    Max 23.02.2017 12:03

    Ako bi Ikea dominantno trgovala, otvaranje mega-prodavnice bi bio dobar novinski naslov i prilika da se politička elita slika, da se zaposle rođaci i zaradi neka para. Ekonomski interes Srbije je ovde sporan, budući da svaka uvozno orijentisana investicija povećava odliv deviza i dodatno ubija domaću industriju. Država je svojom politikom kursa dinara, carinskom i poreskom politikom već učinila toliko besmislenih, neselektivnih i loše odmerenih ustupaka da je apsurdno dodatno stimulisati investicije okrenute domaćem tržištu.

  2. User image
    Goxy 23.02.2017 12:03

    Iskustvo pokazuje da davanje besmislenih pogodnosti inostranim investitorima nije pomoglo tranzicionim državama da se razviju mada jeste pomoglo potrošačima da kupuju kvalitetniju robu. Tako ekonomski drugorazredne ili trećerazredne države, pomognute kreditima iz inostranstva, uvoze tuđu prvorazrednu robu. Ekonomski i industrijski to ih ne pomera s mesta, izuzev što ih katastrofalno zadužuje.

  3. User image
    RS 23.02.2017 12:04

    Naravno, investicije ove vrste uvek obraduju potrošače i ushite one ekonomiste koji opsesivno drže do potrošačkog izbora. Sve je to hvale vredno, ali ključno pitanje danas nije u sferi potrošačkog izbora u opremanju stanova. Drama Srbije odvija se na terenu industrije i otvaranja proizvodnih radnih mesta, na terenu izvoza i platnog bilansa, izbegavanja dužničke katastrofe i golog ekonomskog opstanka.

  4. User image
    Wiki 23.02.2017 12:05

    Ekonomski interes Srbije je ovde sporan, budući da svaka uvozno orijentisana investicija povećava odliv deviza i dodatno ubija domaću industriju. Država je svojom politikom kursa dinara, carinskom i poreskom politikom već učinila toliko besmislenih, neselektivnih i loše odmerenih ustupaka da je apsurdno dodatno stimulisati investicije okrenute domaćem tržištu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otvaranje robne kuće bubanj potok Ikea

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana