Tekst objavljen: 21.04.2017 8:57        


ATINA, 21. aprila (Tanjug) - Grčka je u 2016. godini zabeležila primarni suficit od 3,9 posto proizvodnje, saopštila je danas državna agencija za statistiku u glavnoj najavi razgovora sa poveriocima reformama zemlje. Ovaj rezultat je gotovo osam puta veći od ciljanih 0,5 posto, a grčki zvaničnici se nadaju postizanju sporazuma s kreditorima o reformskim ciljevima, u pregovorima koji će biti nastavljeni sledeće nedelje, javlja agencija Frans pres.

Grčki primarni suficit 3,9 odsto BDP-a u 2016.

Zemlje evrozone uključujući Nemačku žele da Međunarodni monetarni fond zadrži centralnu ulogu u nadzoru grčkih reformi, ali taj globalni zajmodavac kaže da će to učiniti samo ako bude zadovoljan, jer procene grčkog oporavka nisu preterano optimistične.

Iz evrozone ocenjuju da Grčka može da ostvari primarni suficit od 3,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2018. godini, dok MMF smatra da je verovatniji višak od samo 1,5 procenata.

U članku objavljenom danas u Volstrit DŽornalu, grčki premijer Aleksis Cipras je naveo da sukob između EU i MMF zadržava oporavak Grka.

"Posvetili smo se ispunjavanju preuzetih obaveza prema našim poveriocima uprkos političkoj ceni", rekao je Cipras, dodajući da je najsigurniji način da se to obezbedi kroz podsticanje rasta i okončanje kažnjavanja mera iz prošlosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana