Tekst objavljen: 11.01.2017 13:15        


PARIZ, 11. januara (Tanjug) - Francuska je prodala 4,1 odsto udela u energetskoj kompaniji Anži za 1,14 milijardi evra (1,2 milijarde dolara) da bi finansirala spasavanje posrnule državne nuklearke Areva. Prodaja 100 miliona akcija Anžija bila je za 10 miliona iznad prvobitno ponuđenog iznosa, saopštila je kasno sinoć agencija APE, koja upravlja vlasničkim udelom francuske države, prenosi Frans pres.

Francuska prodaje udeo u Anžiju radi spasavanja Areve

Nakon ove transakcije francuskoj državi ostaje 28,7 posto kapitala i 32,6 odsto glasačkih prava u Anžiju, preduzeću za energetiku i gas koje je nekad bilo poznato pod imenom GDF Suec.

Agencija APE je navela da će i posle prodaje francuska država biti najveći akcionar u kompaniji, koja je mežu vodećim svetskim nezavisnim proizvođačima električne energije i jedan od vodećih uvoznika tečnog prirodnog gasa.

Prošle godine, francuska vlada je najavila prodaju određenog udela u Anžiju kako bi prikupila sredstva za spasavanje nuklearnog reaktora firme Areva.

Evropska komisija je dala zeleno svetlo u utorak Francuskoj da upumpa 4,5 milijardi evra u Arevu, u okviru rešenja regulatornih vlasti za zaštitu tržišne konkurencije vezanog za prodaju poslovanja reaktora kompaniji EDF, koja je francuski dobavljač električne energije u državnom vlasništvu.

Sa aprilom prošle godine, francuska država je imala vlasničke udele u 81 preduzeću, između ostalog i u telekomunikacionom operateru Oranž i proizvođaču avionskih motora Šafran. Vrednost portfelja države je oko 90 milijardi evra, dodaje Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana