Tekst objavljen: 11.04.2017 15:05        


Evropska unija bi trebalo da razmotri program specijalnih investicija u vrednosti od milijardu evra za podsticanje privrednog rasta u prezaduženoj Grčkoj, izjavio je danas austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling.

EU da uloži 1,0 mlrd evra u podizanje BDP-a Grčke

"Morate razmotriti pokretanje velikog investicionog programa kroz Evropsku investicionu banku (EIB) ili možda Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) kako bi se obezbedio dodatni podsticaj za grčku ekonomiju. Ja bih vrednost investicije postavio na jednu milijardu evra", rekao je Šeling u intervjuu za austrijski dnevni list "Standard".

Ukoliko bude u stanju da generiše kratkoročni i dugoročni održivi privredni rast, Grčka će, kako je dodao, uspeti da se oporavi i povrati pristup tržištima kapitala.

EIB je u decembru odobrila kreditnu liniju grčkim bankama u iznosu od jedne milijarde evra, koja je uglavnom iskorišćena za kreditiranje malih i srednjih preduzeća i kompanija koje promovišu zapošljavanja mladih.

Zvanična Atina je prošle nedelje postigla dogovor sa međunarodnim kreditorima o ključnim elementima paketa reformi, koji bi, kako navodi Rojters, trebalo da deblokira isplatu finansijske pomoći Grčkoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka BDP EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana