Tekst objavljen: 28.03.2017 10:59        


RIO DE ŽANEIRO, 28. marta (Tanjug) - Komesar Evropske unije za zdravlje i bezbednost hrane Vitenis Andriukaitis izjavio je da će Brazil morati da "povrati poverenje" za svoj "mesni izvoz" posle skandala izazvanog plasiranjem bajatog mesa kao svežeg.

EU: Brazil  mora da povrati poverenje za izvoz mesa

"Očekujem da će (brazilske vlasti) razumeti da je na njima da reaguju što je pre moguće kako bi vratili poverenje u zvanični sistem kontrole", rekao je Andriukaitis, koji je doputovao u posetu u Rio de Žaneiro.
"Očekujem dobru saradnju i međusobno razumevanje. Očekujem efikasna rešenja", kazao je on za agenciju AFP.

Andriukaitis, čija je poseta bila planirana pre nego što je izbio skandal, 17. marta, sastaće se danas s brazilskom ministrom poljoprivrede.

Ovu zemlju, koja je vodeći svetski izvoznik govedine i peradi, uzdrmale su optužbe istražitelja da je 21 brazilska kompanija za preradu mesa koristila hemikalije za prikrivanje mirisa trulog mesa i da su podmićivale zdravstvene inspektore da bi svoje proizvode proturile kao bezbedne za upotrebu.

Prosečan brazilski dnevni izvoz mesa pao je za 19 odsto za nedelju dana, odnosno za 11,7 miliona dolara, saopštilo je ministarstvo trgovine.

Nekoliko zemalja je uvelo ograničenja ili suspendovalo uzvoz mesa iz Brazila, mada su ključna tržišta, uključujući Kinu, ponovo otvorila vrata brazilskom izvozu, blokirajući samo isporuke mesa iz fabrika koje su pod istragom.

EU je takođe zabranila uvoz iz dotičnih fabrika, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana