Tekst objavljen: 27.03.2017 11:05        


BRISEL, 27. marta (Tanjug) - Kreditiranje domaćinstava u evrozoni je u februaru poraslo po najvećoj stopi od kraja 2010. godine, dok je kreditiranje preduzeća neočekivano usporilo, pokazali su danas objavljeni podaci Evropske centralne banke (ECB).

ECB: U februaru najviše kredita domaćinstvima od 2010.

Stopa kreditiranja domaćinstava u 19-članoj evrozoni porasla je u februaru na 2,3 odsto sa 2,2 odsto iz januara, što je najveća stopa rasta od decembra 2010. godine i signal da "jeftini novac" ECB-a polako nalazi put do domaćinstava, ocenjuje agencija Rojters.

Istvoremeno, stopa rasta kreditiranja preduzeća je usporila na 2,0 odsto sa 2,3 odsto iz januara, što je najniža stopa rasta od juna prošle godine.

Podaci o kreditiranju služe centralnoj banci evrozone kao pokazatelj efikasnosti njene politike niskih kamatnih stopa i masovnog otkupa obveznica, koja ima za cilj da u finansijski sistem i u realnu ekonomiju "ubrizga" sredstva.

Rast ukupne količine novca u opticaju (M3) iznosio je 4,7 odsto u februaru, što je usporavanje u odnosu na rast od 4,8 odsto iz januara i ispod očekivanog rasta analitičara koje je anketirao Rojters od 4,9 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana