Tekst objavljen: 19.04.2017 10:29        


BERLIN, 19. aprila (Tanjug) - Nemačka vlada veruje da bi podizanjem kamatnih stopa Evropska centralna banka (ECB) pomogla da se smanji često kritikovan nemački spoljnotrgovinski suficit, piše danas nemački list Funke Mediengrupe. 

ECB bi podizanjem kamata oborila nemački suficit

Kako prenosi agencija Rojters, list je objavio dokument od osam strana koji su pripremila nemačka ministarstva finansija i ekonomije, a koji ministar finansija Volfgang Šojble planira da predstavi na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda krajem ove nedelje.

Šojble je dugogodišnji kritičar aktuelne politike ultra niskih kamatnih stopa ECB-a.
Novi dokument ne poziva ECB na podizanje kamatne stope, već ocenjuje da bi pooštravanje monetarne politike bilo u skladu sa evropskim ekonomskim oporavkom i da bi uticalo na smanjenje nemačkog suficita tekućeg računa zbog očekivanog jačanja evra.

"Privredni rast u evrozoni i inflatorna kretanja treba da podstaknu ECB da počne da sa normalizacijom monetarne politike", navodi list i dodaje da bi "jači evro automatski smanjio trgovinski suficit".
Predsednik SAD Donald Tramp i drugi američki zvaničnici okomili su se na visok nemački suficit tekućeg računa, navodi britanska agencija.

Jedan visoki funkcioner nemačke vlade juče je rekao da se očekuje dodatni pritisak Vašingtona na sastancima MMF-a i G20 ove nedelje za smanjenje suficita.

U dokumentu nemačke valde ponovo se ukazuje na stav Berlina da se trgovinski suficit uglavnom duguje kvalitetu nemačkih proizvoda i izboru privatnih potrošača i preduzeća.

U njemu se takođe ističe da Nemačka nije imala nikakav uticaj na monetarnu politiku ECB-a, i da je o trgovinskoj politici odlučivala Evropska unija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana