Tekst objavljen: 01.05.2017 9:59        


Evropsko tržište automobila zabeležilo je u martu dvocifren rast, budući da se broj registrovanih novih automobila vratio na nivo pre krize, saopštilo je danas Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA). "Broj registrovanih putničkih vozila u Evropskoj uniji porastao je martu 2017. godine za značajnih 11,2 odsto" na ukupno 1,89 miliona jedinica, navela je ACEA u saopštenju, prenosi agencija Frans pres.

Dvocifren rast evropskog tržišta automobila u martu

Snažan rast se uglavnom pripisuje uskršnjim praznicima, koji su lane pali u martu a ove godine u aprilu, objašnjavaju iz Udruženja.

Bez obzira na to, "na svih pet velikih tržišta zabeleženi su vrlo snažni rezultati u posmatranom mesecu", dodali su iz ACEA.

Broj novoregistrovanih automobila u Italiji porastao je u martu za 18,2 posto, u Španiji za 12,6 odsto, u Nemačkoj za 11,4, Velikoj Britaniji za 8,4 i u Francuskoj za 7,0 procenata.

Što se tiče prvog kvartala 2017. godine, potražnja za putničkim vozilima u Evropi povećana je za 8,4 procenta na 4,14 miliona vozila.

I ovde je broj novih registrovanih automobila najviše skočio u Italiji, gde je prodaja povećana za 11,9 odsto.
Špansko tržište automobila je od januara do kraja marta poraslo za 7,9 procenata, nemačko za 6,7 odsto, tržište Velike Britanije za 6,2 a francusko za 4,8 posto, tako da su "sva ona... doprinela ukupnom uzletu tržišta EU".

Nemački automobilski div Folksvagen je ostao najveći evropski proizvođač, s obzirom na to da je broj novih registracija njegovih brendova VW-a, Audija, Škode, Seata i Poršea porastao za 6,5 posto. Ovaj proizvođač dominira na tržištu sa udelom od 21,3 odsto.

Francuski PSA Pežo Sitroen je zabeležio rast prodaje od 6,9 odsto u prav tri meseca ove godine, dok je broj novih registracija rivalskog Renoa napredovao za 14,4 posto. Obe francuske automobilske grupacije imaju tržišne udele od po 9,5 odsto.

Broj novoregistrovanih vozila Opela i Vokshola, evropskih ogranaka američkog giganta Dženeral Motorsa koje preuzima PSA, porastao je za 3,1 procenat.

S druge strane, američki konkurent Ford zabeležio je strelovit rast prodaje u Evropi od 16,7 posto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobili novi auto evropsko tržište kupovina automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana