Tekst objavljen: 20.04.2017 9:00        


Nemačka farmaceutska grupa Štada, u sklopu koje posluje Hemofarm, prihvatila je ponudu dva investiciona fonda, Bejn kepitala i Sinvena, za preuzimanje akcija u vrednosti od 5,31 milijardi evra, izjavio je generalni direktor i predsednik Upravnog odbora Štada grupe, Matijas Videnfels. 

Dva investiciona fonda preuzimaju Štadu i Hemofarm

"Mi kao jedna multinacionalna kompanija smo uspeli da postignemo dogovor sa dva privatna investiciona fonda. Imali smo veoma naporne i teške pregovore koji su dugo trajali, i nije bilo samo dva fonda, već je bilo četiri kompanije sa kojima smo pregovarali", izjavio je Videnfels na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim direktorom Hemofarma Ronaldom Zeligerom u sedištu Hemofarma u Vršcu.

Videndfels je, kako kaže, došao u Vršac da zaposlenima prenese tri poruke, a njegov razgovor sa zaposlenima su, posredstvom video linka, uživo mogli da prate i zaposleni u svim Hemofarmovim fabrikama i predstavništvima u Jugoistočnoj Evropi.

Prva poruka zaposlenima je, kako je rekao, da je posle dugog procesa postignut dogovor sa dva fonda, druga je da su se sa tim saglasili Upravni i Nadzorni odbor Štade, a treća je, kako kaže, da je ispregovaran jedan veoma dobar posao, ne samo u okvirima Nemačke, već i čitave Evrope.

"Fondovi će dobiti 100 odsto vlasnistva, ali neće promeniti strategiju kompanije", istakao je Videnfels, dodajući da je ispregovaran posao koji je veoma značajan za sve lokacije Štade, pa tako i za Hemofarm.
Američki fond Bejn kepital i britanski Sinven, kako je dodao, nude 66 evra po akciji, i pokušaće, kako je istakao, da unaprede poslovanje Štada grupe.

"Oni su prepoznali na našim lokacijama veliku vrednost. Stekli smo uverenje da njihova namera nije da rascepaju firmu", izjavio je Videnfels, ističući da je ovo samo promena vlasništva.

"Daju nam novac njihovih klijenata koji će pomoći razvoj naše strategije", rekao je on.
Ovaj ugovor, kako je naveo, znači da se ništa neće promeniti na nivou svakodnevnih aktivnosti i da neće biti otpuštanja.

"Pretpostavljam da će biti novih investicija ne samo u Vršcu, već i u celom regionu", poručio je Videnfels.
Generalni direktor Hemofarma i potpredsednik Štada grupe za jugoistočcnu Evropu Ronald Zeliger je izjavio da je dogovor zaključen jutros.

"Veoma smo srećni sto najavljujemo sledeću fazu u našem razvoju. Posle deset godina prisustva Štada grupe, povećanja prodaje i proizvodnje, sada smo u novoj fazi kako bismo poboljšali naše poslovanje", izjavio je Zeliger.

Ponuda za preuzimanje je, kako je rečeno na konferenciji, ojačana dodatnim ugovorom koji garantuje dalji razvoj i svih ključnih poslovnih jedinica Štade, među kojima je i Hemofarm, kao najveći proizvođač i izvoznik lekova u Srbiji i regionu.

Naglašeno je i da su fondovi Bejn kepital i Sinven zapravo fondovi sa višedecenijskim svetskim ugledom, pre svega u domenu zdravstvenog sistema i farmacije, kao i da su svojim dosadašnjim investicijama uvek doprinosili daljem razvoju kompanija u koje su ulagali.

Zaključeno je da nova promena u vlasničkoj strukturi predstavlja zapravo dodatnu motivaciju za jačanje pozicija na postojećim tržištima, priliku za osvajanje novih na svim kontinentima i da otvara mogućnost za rast srpskog Hemofarma i njegovog dodatnog doprinosa srpskoj privredi.

Strateškom reorganizacijom koncerna Štada, prošle godine je formirana grupa za jugoistočnu Evropu koju predvodi Hemofarm, čime je Srbija postala centar regiona tog multinacionalnog koncerna.

Hemofarm vodi poslovanje u jugoistočnoj Evropi, pokrivajući Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Bugarsku, Rumuniju i Srbiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fondovi hemofarm Štade investicioni fondovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana