Tekst objavljen: 09.09.2015 15:26        


Republika Srbija nema tačne podatke o broju i vrednosti svoje nepokretne imovine, niti kontrolu nad raspolaganjem njome i zbog toga propušta priliku da uveća budžetske prihode, jer korisnici te imovine ne primenjuju tržišne principe i ne sprovode neophodne mere, izjavio je danas predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović.

Država gubi prihode jer nema evidenciju o imovini

Na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji o "Unapređenju učinka javne uprave", Sretenović je rekao da vlada nema tačne podatke zbog nepostupanja nadležnih organa i korisnika, kao i zbog manjkavosti propisa.

Država nema kontrolu nad raspolaganjem svojim nepokretnostima zato što nema centralizovan sistem, kao i zbog neodgovornog ponašanja korisnika i nadležnih organa, ocenio je Sretenović na skupu na kojem je u fokusu bila uloga i značaj revizije svrsishodnosti i evaluacija javnih politika.

Sretenović se osvrnuo i na prvi izveštaj o reviziji svrsishodnosti upravljanja službenim vozilima, koji je DRI objavila 2014. godine, podsećajući da je ta revizija dala efekte jer je u tri kruga licitacije, od ponuđenih 510 vozila - prodato 363, za ukupno 115,6 miliona dinara.

Najznačajniji efekat ove revizije bio je da je DRI preporučila Republičkoj direkciji za imovinu da uspostavi potpunu nadležnost nad praćenjem i raspolaganjem nepokretnostima i zaduži telo koje će da obavi popis imovine.

Šef preovaračkog tma Srbije za pristupanje EU Tanja MIščević ocenila je da je revizija svrsishodnosti i evaluacija javnih politika veoma značajna tema za sve zemlje regiona i njihov javni sektor, u procesu pristupanja EU.

Miščević je podvukla da bez obzira na stepen napretka u pregovaračkom procesu o pristupanju EU, sve zemlje regiona moraju da ostvare napredak u reformama javnog sektora i na tom putu treba da učimo jedni od drugih.

Crna Gora već pregovara o pristupanju EU i od te države mogu puno da nauče i Srbija i Makedonija, rekla je Miščević na regionalnom skupu na kome prisustvuju predstavnici sve tri zemlje regiona.

Reforma javne uprave je jako važna zato što je to preduslov za članstvo u EU, rekla je Miščević i napomenula da proces reformi javne uprve ima dve faze - jedna je do ulaska u članstvo u EU, a druga je posle ulaska u Uniju.

Miščević je rekla da svako od 36 poglavlja, kroz koje Srbija mora da prođe u pregovorima o pristupanju u punopravno članstvo u EU, uključuje neki aspekt reformi javne uprave.

Kada je reč smanjenju broja zaposlenih u javnoj upravi, o čemu smo se obavezali u pregovorima sa MMF-om, Miščević je ocenila da je to neophodno i podrazumeva i prekomponovanje poslova i jačanje efikasnosti administracije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evidencija o imovini imovina građana imovina država novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana