Tekst objavljen: 19.01.2017 8:58        


FRANKFURT, 19. januara (Tanjug) - Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi je izjavio danas da su inflatorni pritisci u 19-članoj evrozoni i dalje prigušeni. Dragi je, na konferenciji za novinare održanoj posle ECB-ovog zasedanja, rekao da još nema pokazatelja ubedljivog zaokreta inflacije, prenosi agencija AP.

Dragi: Inflacija i dalje prigušena u evrozoni

Inflacija u evrozoni je u decembru porasla na 1,1 odsto, ali je to uglavnom bilo posledica rasta cena goriva. Kada se izuzmu kolebljive cene goriva i hrane, inflacija je i dalje oko 0,8-0,9 odsto, što je znatno ispod cilja ECB od nešto ispod 2,0 odsto.

Šef ECB je takođe poručio da centralna banka evroyone nije ni blizu ukidanja podsticajnog programa namenjenog pružanju podrške ekonomiji.

"Zvaničnici banke nisu raspravljali o ukidanju podsticajnog programa na današnjem zasedanju", kazao je Dragi, dodajući da će kada dođe vreme za to uslediti veoma duboka i pažljiva analiza.

On je naveo i da je još uvek prerano komentarisati izjavu novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa da je dolar isuviše jak, ali je podsetio na obećanje koje su članice Grupe 20 dale - da neće devalvirati sopstvene valute kako bi zadobile trgovinsku prednost.

"Postoji snažan međunarodni konsenzus unutar Grupe 7 i Grupe 20 o uzdržavanju od devalvacije valuta", rekao je Dragi, prenosi AP.

ECB je na današnjem zasedanju odlučila da zadrži ključne kamatne stope i program otkupa obveznica na istom nivou.

Upravni savet ECB-a je glasao da se referentna kamatna stopa zadrži na istorijskom minimumu od nula odsto, izjavila je portparolka te institucije, a prenosi agencija Frans pres.

Marginalna kamatna stopa je ostala na 0,25 odsto, a kamata na depozite banaka položene kod ECB na minus 0,40 procenata, što znači da banke moraju da plate kako bi položile novac kod ECB.

Kao što je očekivano, nije bilo promena u šemi otkupa obveznica, poznatijoj kao kvantitativno labavljenje, navodi AFP, podsećajući da je cilj tog programa ohrabrivanje potrošnje i investicija putem "ubrizgavanja" dodatnog novca u ekonomiju, u sklopu napora ECB da podstakne privredni rast i inflaciju u evrozoni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana