Tekst objavljen: 11.01.2017 12:07        


Zbog čega su u poslednjih mesec dana na benzinskim pumpama širom Srbije znatno poskupeli derivati. Sirovina i skok američke valute krivci za korekciju cenovnika.

Dolar i cena nafte "zapalili" dizel!

Cene naftnih derivata u Srbiji su u poslednjih mesec dana ponovo zabrinule vozače. Tako je, u proseku, benzin od 95 oktana poskupeo za više od sedam dinara po litru, pa je juče, na skoro svim benzinskim stanicama, premašio 140 dinara za litar!

U istom periodu i skoro za isti iznos poskupeo je i evrodizel, pa je juče na većini pumpi točen na samoj granici od 150 dinara za litar.

Rekorder je ipak superdizel (različiti nazivi od kompanije do kompanije), koji je poskupeo deset dinara. A na pojedinim pumpama se juče prodavao za 154,40 dinara za litar! I bezolovni benzin od 98 oktana, koji je sve više tražen, "uzleteo" je za više od šest dinara po litru u poslednjih 30 dana. Cena mu je 148,70 dinara za litar!

- Razlog poskupljenja su više cene sirove nafte na svetskim berzama - kaže Miroslav Velicki, predsednik Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. - Ali najviše je na rast uticao skok dolara, koji se skoro izjednačio sa evrom. Situacija sa kvalitetnijim evrodizelom je komercijalne prirode. On poskupljuje i zbog aditiva koji se dodaju da bi mu se poboljšale karakteristike.

Sirova nafta je na berzama, posle dogovora članica OPEK-a o smanjenju proizvodnje (pridružila se i

OČEKIVANJA RUSIJE

Zanimljivo je da Rusija, koja umnogome zavisi od cena nafte na svetskom tržištu, ne računa na neki veći skok.Naime, u budžetu za 2017. Rusija je planirala deficit od 3,2 odsto BDP (SAD planirale 2,16 odsto), ali iako analitičari smatraju da bi cena sirove nafte morala da bude viša za najmanje 30 odsto od trenutne da bi Kremlj "mirno spavao", ministar finansija Rusije Anton Siluanov kaže da je vlada RF u projekciji budžeta za 2017. računala sa cenom barela od 40 dolara, a da je cena od 45 dolara za barel "planirana" tek za 2019.
Rusija), porasla za desetak dolara po barelu, uz nagoveštaj da bi uskoro mogla i da premaši 60 dolara po barelu. Dolar je značajno poskupeo, pa je tako prema evru već dostigao istorijski maksimum i uskoro bi mogli da se izjednače po vrednosti. U odnosu na dinar, dolar takođe beleži konstantan rast. Tako je pre dva meseca dolar vredeo 110,15 dinara po prosečnom kursu Narodne banke Srbije, a juče 117,41 dinar.

Velicki, za "Novosti", kaže i da se cene u Srbiji, u odnosu na region, sporije menjaju, i kada idu naviše, ali i kada dođe do pojeftinjenja. Za razliku od zemalja regiona, gde država određuje cenu derivata, kod nas je tržište liberalizovano, ali kako imamo jednu dominantnu kompaniju, većina "ostalih igrača" prvo sačeka da vidi šta će ta kompanija da uradi pa onda pokušava da se nekako uskladi s tim cenama.

Pri tome treba naglasiti i da Srbija ima skoro najveća državna zahvatanja u regionu, pa je i zato cena našeg goriva među najvišim.

Država je najavila da bi krajem meseca mogla da uskladi visinu akciza sa iznosom prošlogodišnje inflacije.

- Država može, ali ne mora, da posegne za tim mehanizmom. Ukoliko dođe do poremećaja na tržištu, država može i da smanji akcize - objašnjava Miroslav Velicki. - Sve zavisi od procene kako će cena uticati na stabilnost tržišta, pre svega dinara. Pritom, manevarski prostor je poprilično mali, jer sve zavisi od kretanja cena sirove nafte na svetskim berzama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena dizela skupo gorivo opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana