Tekst objavljen: 26.08.2015 10:57        


U prvoj polovini ove godine dinarska štednja je porasla za skoro dve milijarde dinara, odnosno pet odsto u odnosu na isti period prošle godine, tako da je zaključno sa krajem juna iznosila 40 milijardi dinara, rečeno je danas Tanjugu u Narodnoj banci Srbije (NBS). 

Dinarska štednja porasla za skoro dve milijarde dinara

Učešće štednje u dinarima u ukupnoj štednji, prema podacima NBS, iznosilo je krajem juna 3,8 odsto, a početkom godine je bilo je 3,7 odsto.

"Na navedeni rast dinarske štednje uticala je niska i stabilna inflacija, relativno stabilno kretanje kursa dinara i činjenica da su za dinarsku štednju kamatne stope i dalje povoljnije u odnosu na deviznu štednju", objašnjavaju u NBS.

Atraktivnosti dinarske štednje, kao objašnjavaju u NBS, doprinosi i poreski tretman prihoda od kamate, odnosno činjenica da se na kamatu na dinarsku štednju ne plaća porez, dok devizna kamata podleže oporezivanju.

Direktor funkcije Upravljanje mrežom i stanovništvo u Vojvođanskoj banci Maria Konstantinou objašnjava da su trenutno kamatne stope za štednju u dinarima i do tri puta veće od kamatnih stopa u evrima.

"Prilikom odabrira valute u kojoj će štedeti, sve klijente savetujemo da se sami opredele za valutu i vrstu štednje u zavisnosti od svojih potreba i planova", kaže Konstantinou.
Ona dodaje da ovog leta Vojvođanska banka nudi jedinstvenu kamatnu stopu na oročenu štednju u evrima od 1,2 odsto godišnje, dok će za oročenu štednju u dinarima kamata biti čak 6,75 odsto za godinu dana.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić smatra da u ovom trenutku najveću perspektivu za rast ima životno osiguranje kao vid štednje, a donekle i privatni penzijski fondovi.

Grubišić je u izjavi za Tanjug objasnio da kod životnog osigranja u osnovu postoji vezanost za evro i "uglavnom možete sa velikom preciznošću da računate na iznos koji vas očekuje nakon 20-25 godina".

"Kod privatnih penzijskih fondova u pitanju je konzervativno upravljanje sredstvima, ulaže se pretežno u državne hartije od vrednosti sa dinarskim i deviznim predznakom i u određenoj meri zavisite od performansi ostvarenih na finansijskom tržištu", objasnio je Grubišić.

U Uniqa osiguranju kažu da u životnom osiguranju nema nepoznanica. Sve se, tvrde, izračuna unapred i jasno je koliku će sumu osiguranik dobiti po isteku osiguranja, s obzirom na uloženi novac i godine starosti prilikom potpisivanja ugovora.

Visina premije, odnosno iznosa koji se uplaćuje na ime usluge osiguranja zavisi od mogućnosti i želja svakog osiguranika, sa tim da, kako objašnjavaju za Tanjug, najniži mesečni iznos premije kod Uniqa osiguranja ne može biti manji od 25 evra.

Jedino životno osiguranje garantuje isplatu pune osigurane sume sa uplatom prve rate premije u slučaju nastanka osiguranog slučaja (smrti osiguranika).
"U slučaju srmti usled nezgode, ta suma s takođe višestruko uvećava", kažu u Uniqa osiguranju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rast štednje štednja oročena štednja štednja u dinarima kamate na štednju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana